Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Szakadj ki a télből, és ne várd meg a nyarat egy tengerparti utazással. Ha kalandokkal teli, természeti csodákban gazdag tengerparti vakációt tervezel tavaszra, akkor irány Málta! 

Málta tulajdonképpen egy kis szigetcsoport. A három legnagyobb sziget: Málta, Gozo és Comino. Ám kisebb szigetek is az országhoz tartoznak. Ezek: Cominotto, Szent Pál-sziget, Manoel-sziget, Generális-szikla.

Valletta titokzatos szökőkútjai – A johannita lovagok időszakában Wignacourt Nagymester megalapította a róla elnevezett vízvezetéket, amely ivóvízellátást biztosított a fővárosnak, Vallettának. Ennek eredményeként számos kis szökőkút épült a városban és környékén, Florianaban. A legtöbbet máltai és gozói mészkőből faragták.

 3 az 1-ben – Ha kedveled a városlátogatásokat, akkor a Három Város, vagyis (Senglea, Cospicua és az itt inkább Birgu néven ismert Vittoriosa) kihagyhatatlan program számodra.

A Három Város

A kikötőt egy jellegzetes máltai csónakkal, vagy nagyobb komppal lehet átszelni. Vallettához képest sokkal csendesebb utcákkal találkozhatsz, s ezzel együtt átélheted, hogy milyenek a máltaiak hétköznapjai.

Búvárkodj! – Málta a roncsbúvárok paradicsoma. Nem kell teljesen profinak lenni ahhoz, hogy kipróbáld ezt a sportot. Próbamerülésre akár a sekélyebb, sziklás partszakaszok mentén is van lehetőség.

Így pedig emlékezetes tengeri élményben lesz részed. A programokat a helyi búváriskolák szervezik, jó tudni, hogy van köztük magyar bázis is, az pedig a felszíni kommunikációban nagy segítség, hogy az anyanyelvünkön magyarázzák el a tudnivalókat.


 Akár a sorozatban – Mdina település már messziről is jól látható a szigeten. A tökéletes állapotban fennmaradt várfalakkal körülvett középkori város ugyanis egy magas dombon áll. A hangulatos városban alig 300 ember él, így a csend szinte garantált. Ódon utcáin, sikátoraiban a Trónok harca sikersorozat számos jelenetét forgatták.

 Csoki és kilátás – Mdina hangulatos utcáiban sétálva, könnyen rátalálhatsz a Fontana cukrászdára, ami a városfalba, illetve arra épült. Az emeleti teraszról pazar kilátás nyílik a szigetre, de ha ránk hallgatsz, akkor a csokitortájukat sem hagyod ki.

Nézz az ég felé! – A szigeten érdemes nemcsak a lábunk elé, hanem a fejünk felé is nézni, ugyanis több boltív látható a különböző településeken, főként Vallettában, Mdinában és Birguban.  S hogy mire szolgáltak ezek boltívek? Nos, a közeli épületek összeköttetését biztosította, megkönnyítve a kiszolgálás hatékonyságát.
Nahát, ezt már láttam valahol! Mesés máltai helyek, amiket képeslapon, vagy poszteren már láthattál!

Csak élvezd a kilátást! – Hallottál már a Dingli-sziklákról? A Málta nyugati partján tornyosuló magaslaton van, a sziget legmagasabb pontja 253 méterrel a tenger szintje fölött. Ha romantikus filmbe illő naplementét keresel, akkor ide mindenképpen látogass el.

 Irány Gozo! – Nem mehetsz el úgy Máltára, hogy ne ruccantál volna át Gozóra. Igazi egynapos kirándulás, de ha belefér az idődbe, akkor tölts el egy éjszakát is a szigeten. Élvezd a napsütést a káprázatos partszakaszok egyikén, fedezd fel valamelyik túraútvonalat és látogass el egy helyi étterembe. De a legfontosabb: élvezd a tavaszt és a mesés tájat! 

Viktória királynő városa – Gozo fővárosa korábban a Rabat nevet viselte, majd Viktória királynő arany jubileumának tiszteletére Victoriára keresztelték át. A legfontosabb vonzereje a csodálatos fellegvár, amely a város fölé emelkedik. A Victoria Citadella azért jött létre, hogy védelmet nyújtson a behatolók ellen, és az elmúlt években jelentős helyreállításon esett át.

Úgy szeretlek, mint az emberek a sót – Ha Gozón jársz, akkor látnod kell a sótartályok kockás tábláját, melyek a tenger- és szél csiszolta szikla mélyedések. A part mentén 3 kilométer hosszan elterülő tárnákat még ma is sólepárlásra használják. Az itt termelt só a máltai konyha elengedhetetlen alapanyaga.

Kopp-kopp! – Máltára igaz, hogy még a leghétköznapibb dolgok is igazán egyedeik. A házakon található ajtóknak például van egy nagyon különleges részük – a kopogtatójuk. Néhány kopogtató egész cicomás, díszes darab. Ha jól körbenézel a szigeten, akkor mindenféle formájú és méretű kopogtatót láthatsz. A legtöbbet egyébként jellegzetes máltai szimbólumok díszítenek, mint a hal, vagy a máltai kereszt.

Ez nem természetfilm, ez a valóság! – A sziget egyik legszebb és legismertebb helye, a nyugati parton található Kék Barlang. Ez egyike a világ olyan tengeri barlangjainak, ahol a víz világoskék színe smaragd fényekkel ötvöződik. Az élénk kék színt a barlangot megvilágító változó napfény idézi elő.

 Élvezd az életet! – Ha a vasárnapot is Máltán töltöd, akkor látogass el a Marxaslokk nevű halászfalu vasárnapi halpiacára. Ha pedig megnézted az öböl különleges, színekben gazdag hajóit, akkor ebédelj meg a környék egyik éttermében, és mindenképpen kóstold meg a friss tenger gyümölcsei és halkínálatot.