Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az igazság az, hogy ezeket az isteni tekercseket egyáltalán nem bonyolult elkészíteni. A tavaszi tekercsről biztosan többször hallottunk már. Lényeges különbség nincsen a két tekercs között. A tavaszit bő olajban kell sütni, a nyári tekercset pedig simán rizspapírba kell tekerni.

 

Három dolgot érdemes megjegyezni, mielőtt tavaszi tekercset készítünk:

  • A rizspapír nagyon elnéző, azonban mégse töltsük túl. Ne aggódjunk, minél többet készítünk, annál könnyebb lesz a jövőben a többi.
  • Alapjáraton a töltelékhez ezek a hozzávalók szükségesek: rizs vermicelli, saláta, aprított sárgarépa, különféle fűszernövények (a legjobb kombináció a bazsalikom, a menta és a koriander), valamint sertéshús vagy garnélarák (akár mindkettő mehet bele).
  • Helyettesíthetjük a sertéshúst vagy garnélarákot keményre főtt tojással, esetleg tofuval.  

Hozzávalók (16 tekercshez)

 

  • 16 db 15 cm átmérőjű kerek rizspapír
  • 8 levél fejes saláta, megmosva, megszárítva és megtépve vagy felaprítva.
  • 2 csésze főtt rizs vermicelli (vékony ázsiai rizsliszt tészta), leöblítve és lecsepegtetve
  • 1 csésze aprított, hámozott sárgarépa
  • ½ csésze friss mentalevél
  • ½ csésze friss thai bazsalikomlevél
  • ½ csésze friss korianderlevél
  • 32 szelet főtt sertéshús vagy 32 szelet párolt/grillezett garnélarák, hosszában kettévágva (használhatunk fele-fele arányban sertéshúst és garnélarákot)
  • ½ csésze halszósz
  • 1 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál hámozott és felaprított friss gyömbér
  • só és fekete bors
  • lime szeletek
  • 1 teáskanál vietnámi chili-fokhagyma krém vagy apróra vágott friss chili (elhagyható)

Elkészítés

Mártsunk egy rizspapírlapot egyharmadáig egy tál forró vízbe kb. 2 másodpercig. Ezután fordítsuk meg, és mártsuk bele a papír másik oldalát, majd fektessük nedves törülközőre.
A rizspapír alsó harmadára terítsünk egy kis salátát, tésztát, sárgarépát, fűszernövényeket és sertéshúst és/vagy garnélarákot. Hajtsuk fel a papír alsó szélét, hogy befedjük a tölteléket, majd hajtsuk be az oldalakat is. Ha ez megvan, akkor tekerjük fel jó szorosan.
Keverjük össze a halszószt, a cukrot, a gyömbért, a chilis-fokhagymás krémet és kb. ¼ csésze vizet. Kóstoljuk meg és tetszés szerint ízesítsük még, adjunk hozzá fűszereket. Ha ez megvan, akkor el is készült a mártogatós.
A tekercseket akár azonnal tálalhatjuk is. Minden tekercset vágjunk fel 2–3 darabra, majd tálaljuk a mártogatóssal és limeszeletekkel.
Amennyiben hűtőben tároljuk, akkor figyeljünk arra, hogy ne álljanak többet, mint 2 óra.