Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A csipkebogyóról a legtöbben annyit tudunk, hogy nagyon magas a C-vitamin tartalma. Ehhez jön nagyanyáink csipkebogyó teája. Pedig ennél sokkal több.

Sokoldalú felhasználás

Kiváló teát, lekvárt, likőrt lehet belőle készíteni,  dekorációnak sem utolsó. Gyógyhatása régóta ismert, hiszen a belőle készült tea kiváló immunrendszer erősítő. Megtalálható benne az A-, B1-, B2-, és K-vitamin, de legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin. Ezen kívül szabályozza a vérnyomást, valamint elősegíti az emésztést. Jó hatással van a szív egészségére, illetve az általános egészségi állapotra.Nem csak teát, de lekvárt, bort, szörpöt, mártásokat és levest is készíthetünk belőle. Azért, hogy megőrizzük C-vitamin tartalmát, amikor teát készítünk, ne forró vízbe tegyük, hanem langyosba. 50 Celsius-fok felett ugyanis elveszíti a C-vitamin tartalmát.

FONTOS!

Ahhoz, hogy csipkebogyóteát készítsünk belőle, a kocsányánál vágjuk le a termést, ezután vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet. Ha úgy gondolod, sokáig szeretnéd tárolni, akkor őröld át húsdarálón, és szárítsd meg az őrleményt. Így a C-vitamint egész télen át el tudjuk raktározni.

Így gyűjtsd be!

A csipkebogyó az első őszi fagyok alkalmával érik be, így ilyenkor kell begyűjteni. Termése színe a narancssárgától az egészen mélyvörösig terjed. A narancssárga színű még nem érett, a túlságosan vörös pedig már túlérett.  Tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk.

Könnyen lehet Neked is!

Meleg, napos fekvésű területre ültesd. A telepítése nagyon egyszerű feladat, hiszen fogni kell egy maréknyi termést ősszel, és a kiválasztott területen szétszórni, majd vékony réteg földdel befedni. 

Utána nincs más dolgod, mint szeretve gondozni!