Az ízek leírása vagy a kémiai adatok segítségével a mesterséges intelligencia meg tudja különböztetni a különböző országokból származó whiskyket, és azonosítani tudja az összetevőket.
A szín, az illat, az íz és a kémiai összetevők mind felhasználhatók a whiskyk megkülönböztetésére
A mesterséges intelligencia meg tudja különböztetni a skót whiskyt az amerikai whiskytől, és megbízhatóbban azonosítja legerősebb összetevőit, mint a humán szakértők – az italok kóstolása helyett adatokat használ.
Andreas Grasskamp és munkatársai, ??a németországi Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging IVV-től egy OWSum nevű, mesterséges intelligencia molekuláris szag-előrejelző algoritmust hoztak létre különböző whiskyk leírására.
Egy tanulmányban 16 mintát – kilencféle skót whiskyt és hétféle amerikai bourbont vagy whiskyt – megbízták az OWSumot azzal, hogy a két nemzet italait az ízük kulcsszavas leírása alapján különböztesse meg egymástól, mint például virágos, gyümölcsös, fás vagy füstös. Csak ezeket használva a mesterséges intelligencia csaknem 94 százalékos pontossággal meg tudta állapítani, melyik országból származik az ital.
Mivel ezeknek a szeszes italoknak az összetett aromáját számos kémiai vegyület hiánya vagy jelenléte határozza meg, a kutatók egy 390 molekulából álló referenciaadatkészletet is betápláltak az MI-be, amely általában a whiskyekben található. Amikor megadták a gázkromatográfiás–tömegspektrometriás AI-adatokat, amelyek megmutatták, hogy mely molekulák vannak jelen a mintapárlatban, az OWSum 100 százalékra növelte az amerikai és a skót italok megkülönböztetésének képességét.
Az olyan vegyületek, mint a mentol és a citronellol, az amerikai whisky számára kitűnő meghatározást jelentettek, míg a metil-dekanoát és a heptánsav jelenléte a skótokra utalt.
A kutatók az OWSum-ot és egy neurális hálózatot is tesztelték, hogy képesek-e megjósolni az öt legfontosabb szagkulcsszót a whisky kémiai tartalma alapján. A tökéletes pontosság 1-től 0-ig a következetes pontatlanságig az OWSum 0,72-t ért el. A neurális hálózat 0,78-at, a humán whisky szakértői teszt résztvevői pedig csak 0,57-et értek el.
„Az eredmények alátámasztják azt a tényt, hogy ez egy bonyolult feladat az emberek számára, de bonyolult feladat a gépek számára is – de a gépek konzisztensebbek, mint az emberek” – mondja Satnam Singh csapat egyik tagja, aki szintén a Fraunhofer Institute munkatársa. "De ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség emberekre: szükségünk van rájuk, hogy kiképezzék a gépeinket, legalábbis most."
Egyik modell sem veszi figyelembe a molekulák koncentrációját, csak azok hiányát vagy jelenlétét, amit a kutatók szetretnének orvosolni, és ami még nagyobb pontosságot eredményezhet.
Grasskamp szerint az ilyen mesterséges intelligencia eszközöket fel lehetne használni a lepárlóüzemek minőségellenőrzésére, vagy új whiskyk kifejlesztésére, valamint a csalók felderítésére.
De használhatók „mindenre, ami szagú”, például más élelmiszer- és italgyártásra vagy a vegyiparban.
Forrás: NewScientist
Képek: Pixabay