Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A 2024. január 31-i, Egyesült Államok Szenátusának Igazságügyi Bizottság meghallgatásán, a tech iparág vezetői, köztük a Facebook és Instagram tulajdonos Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg, valamint az X, TikTok, Snap, és Discord vezetői megjelentek, hogy szembenézzenek a közösségi média gyermekbiztonsági kihívásaival. Zuckerberg nyilvánosan bocsánatot kért azoktól a családoktól, akiknek gyermekei a közösségi média negatív hatásai miatt vettek véget az életüknek.

A meghallgatás fókuszában a gyermekbiztonsági intézkedések elégtelensége állt, melyek a gyerekek online jelenlétének veszélyeit hivatottak kezelni, beleértve a szexuális ragadozókat, függőséget okozó tartalmakat, öngyilkosságot, étkezési zavarokat, irreális szépségideálokat és zaklatást. A szenátus igazságügyi bizottságának elnöke, Dick Durbin kijelentette, hogy a tech óriások felelősek ezekért a veszélyekért, és a gyermekvédelemnek prioritást kell élveznie a profitokkal szemben.

A viták során Josh Hawley szenátor konfrontálta Zuckerberget azzal a kérdéssel, hogy a Meta vezérigazgatójaként kárpótolta-e személyesen az áldozatok családjait. Zuckerberg bár elutasította a pénzbeli kárpótlást, elismerte a Meta felelősségét és ígéretet tett arra, hogy további erőfeszítéseket tesznek a gyermekek online védelme érdekében.

A meghallgatás kiemelte a közösségi média gyermekre gyakorolt káros hatásainak súlyosságát és a tech óriásoknak ebben játszott szerepét. Zuckerberg felhívása az Apple-re és Google-re, hogy szigorítsák meg az alkalmazások életkori ellenőrzését, az iparági szereplők közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozza a gyermekvédelem terén.