Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Tej- és takarmányvizsgálat

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. A hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten.

A hivatal hozzátette, hogy az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok eddig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.

Az idei év időjárása különösen kedvezett a kukoricánál a penészgombák szaporodásának és az általuk termelt toxinszennyeződés kialakulásának, ami a szennyezett takarmány elfogyasztásával átkerülhet a tejbe is. A hatóság emiatt a takarmány-, valamint a tejágazatot egyaránt vizsgálja, azok képviselőivel pedig szoros és folyamatos kapcsolatot tart.

Ezeknek a toxinoknak jelenlétét az élelmiszerláncból nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni, de a toxinmennyiség csökkentését mindenképp el kell érni, hogy a termékekben határérték alatti értéken legyenek. Ez a vállalkozások részéről rendszeres önellenőrző vizsgálatok elvégzésével valósítható meg. Amennyiben pedig bármi gyanú merülne fel azonnal értesíteniük kell a hatóságot.

A esetleges határérték feletti eredményről a magán laboratóriumok is kötelesek tájékoztatni a Nébih-et – figyelmeztet a hatóság.