Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Teltházzal dübörgött az első májusi hosszú hétvége a szállodákban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csaknem 200 ezer vendég 362 ezer éjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken a május elsejei hosszú hétvégén, így ezek a napok 7 milliárd forint bevételt hoztak – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Az idei május elsejei hosszú hétvégén a belföldi vendégek adták az összes vendégéjszaka 52 százalékát. A magyarok 187 ezer éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, a külföldi turisták is csak alig kevesebbet, 175 ezret. A vendégek mintegy harmada Budapestre érkezett. A legtöbben Lengyelországból érkeztek, ami nagyban köszönhető a pápa látogatásának. Kiemelten sok angol, német, olasz és cseh vendég is érkezett – tette hozzá az ügynökség.

A legtöbb vendégéjszakát a főváros után a Balatonnál töltötték e. A Balatont a Mátra-Bükk és Budapest környéke követte. A magyar utazók többsége Sopron, Zalakaros, Eger, Gyula és Hajdúszoboszló felé vette az irányt. Míg a külföldiek Budapest mellett a fürdővárosokat keresték fel, így kiemelt forgalmat bonyolított le Hajdúszoboszló, Hévíz, Bük, Gyula és Eger.

A szálláshelytípusokat tekintve a szállodák mellett a magán- és egyéb szálláshelyeket választották a legtöbben.

Az adatokból az látszik, hogy ígéretes lesz a május, sokan indulnak útnak a pünkösdi hétvégén is – közölték. Míg egész áprilisban 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak, májusra már most 2,1 millió éjszakára érkezett foglalás.