Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az amerikai filmakadémia kormányzóinak díjait a hétvégén adták át Los Angelesben. A tiszteletbeli Oscar-díjat a Parkinson-kórral küzdő Michael J. Fox, valamint Diane Warren dalszerző és két filmrendező, Euzhan Palcy és Peter Weir is átvehette. 

A 95. Oscar-díj-átadó gálát hónapokkal megelőző díjátadón megjelent Vissza a jövőbe sztárja a 61 éves Michael J. Fox. A tiszteletbeli Oscar-szobrot, a Jean Hersholt Humanitárius Díjat Woody Harrelson adta át neki.

Mint elhangzott: Fox üstökösszerűen felívelő pályafutása során a betegsége ellenére sem hagyta abba a munkát. 

„Sebezhető? Igen. Áldozat? Soha. Inspiráció? Mindig”

– fogalmazott Harrelson.    

(Euzhan Palcy rendező, Michael J. Fox színész, Diane Warren dalszerző és Peter Weir rendező a Jean Hersholt Humanitárius Díj átadóján. Fotó: AFP/Valerie Macon)

Az amerikai filmakadémia a filmművészethez való nagyhatású hozzájárulásáért több film, köztük az Armageddon és a Pearl Harbor betétdaláért Oscarra jelölt 66 éves Diane Warrent, a 64 éves Euzhan Palcyt (A négerek utcája) és a 78 éves Peter Weirt is kitüntette a díjával.
A díjátadón részt vett mások mellett Tom Hanks, Robert Downey Jr. és Jennifer Lawrence.

A hazai mozikban is sokszor találkozhattunk vele

Michael J. Fox közkedvelt szereplője a hazai filmkedvelők társadalmának. Csak néhány nevéhez kötődő film, a magyar közönség kedvencei közül: Vissza a jövőbe, Dupla vagy semmi vagy a Pénz boldogít.

(Nyitókép: Michael J. Fox a Jean Hersholt Humanitárius Díj átadóján. Fotó: AFP/Valerie Macon)