Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Bizonytalanság a lakáspiacon

A lassuló gazdasági növekedés, a magas infláció és a háztartások kiadásainak növekedése nagyban befolyásolhatja a lakáspiac jelenlegi helyzetét.

Ahhoz, hogy ne legyen komolyabb megtorpanás, szükség van arra, hogy az eladók is alkalmazkodjanak a helyzethez, ami azt jelenti, hogy az árakon kell változtatni. Az ingatlan.com friss elemzéséből kiderült, hogy mennyi idő alatt találtak gazdára a különböző településeken lévő lakóingatlanok októbertől november közepéig Budapesten, a megyei jogú városokban és a községekben.

Az értékesítési idő alakulásából jól látszik, hogy a kisebb alapterületű, 40 négyzetméternél kisebb panel és téglaépítésű garzonlakások nagyon gyorsan elkelnek Budapesten és a nagyvárosokban is – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kisebb lakások ugyanis olcsóbbak, hiszen alap területük kevés és a befektetési célú vásárlók számára is vonzók lehetnek.

Az ingatlan.com adatai szerint az október óta eltelt időszakban a megyeszékhelyeken, így Győrben is a panelek találtak gazdára a leggyorsabban. Míg a fővárosban a panellakások átlagosan 45 nap alatt keltek el az ingatlanok, addig a nagyvárosokban 59 nap alatt.  A fővárosi sor-, iker- és családi házaknak már több mint 100 napra volt szükségük az eladáshoz, mígy a megyei jogú városok házai 114 nap alatt keltek el. A községekben pedig mindez 117 napot vett igénybe.