Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Tíz éve szűnt meg az iWiW, ugye még emlékszünk rá?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha önnek beugrik bármi erről a névről „iWiW,”, akkor ne árulja el a korát, úgyis kitaláljuk. Magyarországon ez volt az első közösségi háló, ha utólag fapadosnak is tűnik a jóval több funkcióra képes Facebookhoz képest, ami 2010 végén szorította ki végérvényesen. Miért hoztuk ezt most elő? Mert vasárnap, június 30-án volt éppen tíz éve, hogy hivatalosan megszűnt az akkorra már veszteséget termelő vállalkozás.

Tíz éve annak, hogy megszűnt a korszakot jelölő iWiW, a mai „negyven-pluszosok” közösségi hálója, nekünk a Facebook előfutára. Egyike volt a világ legelső közösségi hálózatainak a teljes egészében magyar fejlesztésű közösségi oldal, nevét az angol „international who is who” („nemzetközi ki kicsoda”) kifejezés rövidítéseként kapta. A húszas és harmincas korosztály kezdte felpörgetni, aztán ugyanúgy terjedt, mint később a Facebook, bár részben az internetfelhasználók körének aránya miatt az idősebbek jellemzően nem iWiW-eztek.

Huszonkét éve, 2002-ben indult WIW néven, és 2005. novemberi megújulása után lett iWiW, 2006 után szárnyalt a legmagasabban, a megújulástól számítva pár hónap alatt 5-6 szorosára nőtt a felhasználók száma. Baráti társaságok, családok által legtöbbet emlegetett téma, a Google-en a legsűrűbben keresett fogalmak egyike lett pillanat alatt. 2006 nyarára elérte a kivétel nélkül hazai tagok száma az egymilliót, egyes források szerint a csúcs idején annyian iWiW-eztek, ahányan interneteztek az országban. Ez hihető, mert az üzemeltetők elmondása szerint 2007-ben a felhasználók száma elérte a 2,6 milliót, a kapcsolatok száma pedig 220 milliót a mainál jóval kevesebb internetező mellett. A csúcsot pedig 2012 januárja jelentette, 4,7 millió felhasználóval, de ezek közül akkor már igen kevés volt aktív, a záráskor 50 iWiW-felhasználóból 8-an 2012 előtt léptek már be ekkor utoljára.

A 2005-ös növekedéssel az iWiW műszaki háttere nem is tudott lépést tartani, így a „Gépház” 2006. január 12-én kénytelen volt a szolgáltatásokban korlátozásokat bevezetni – derül ki a Wikipédiából. Rövid ideig a képfeltöltés lehetőségét is kikapcsolták, szüneteltették a meghívóküldést, élelmesebbek meghívót árultak a Vatera oldalán.

A magyar hálónak ugyanis az lehetett tagja, akit egy régebbi „iWiWes” meghívott, és akkor egészen új élmény volt az, ami ma kézenfekvő, hogy a regisztrálók közszemlére tehettek magukról személyes információkat, elérhetőségeket, fotókat, egy egész ország kezdte keresni régi osztálytársait, barátait, szerelmeit. Ez az oldal még nem lett senkinek a jól működő kommunikációs csatornája, bár kísérleteztek vele. De a politikai PR-nak, a céges marketingnek, a civil élet szervezésének ekkoriban még a saját honlapok adták a fő terepet, az iWiW nem is lett volna rá alkalmas. Így egyszerű személyi háló maradt és ha egy-egy megyei vagy városi politikus magánemberként regisztrált, rendszerint ugyanaz derült ki róla, mint az átlagemberről: két gyereke van, szeret horgászni, és esetleg megosztotta családi képeit.

„Elszálltak a fejünk felett az évek” – közölte aztán az utolsó napjait élő iWiW, amelynél 2014. június 30-a délig igényelhették a felhasználók, hogy adataikat elmentsék a törlés előtt. Fénykora után, 2010-ben hirtelen az első helyről az ötödikre esett vissza, majd 2010 végén elvesztette a harcot a Facebookkal szemben, amelynek magyar felülete 2008 novemberében indult.

A korabeli cikkekben ismert emberek is szívesen vallottak iWiW-ezési, később facebookozási  szokásaikról. Nagy Balázs, a Győri Nemzeti Színház színművésze például azt nyilatkozta a Kisalföldnek, hogy nem fáj érte a szíve: amíg jó volt, addig nagyon jó volt és úgy emlékszik vissza az iWiW-re, ahogyan a Commodore 64-re is: „valaha nagyon szerettük”. Mert „sok régi ismerőst meg lehetett vele találni és a szakközép-iskolai osztálytársakkal is így szerveztük az osztálytalálkozót”. Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója bevallotta ugyanekkor a megszűnés idején, a kétezer-ötös, kétezer-hatos családi képeket nézegette rajta, nem használta napi szinten. (Kisalföld, 2014. június 28.)

Az iWiW felvásárlásáról, majd későbbi megszűnésének körülményeiről így ír a Wikipedia:

A hálózatot 2006. április 28-án csaknem egymilliárd forintért felvásárolta a Magyar Telekom, amely a T-Online csoportba építette be az iWiW szolgáltatáskörét, majd két évvel később beolvadt az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt.-be. A sikeres startup 2006-os felvásárlását követően tehát ügyvezető igazgatója Szabó Márton volt.

Az Origo Zrt. 2014. május 15-én bejelentette, hogy a szolgáltatást 12 év után megszüntetik. Habár a weboldal 2013-ban még nyereséget termelt, ezt 2014-re már nem sikerült tartani, erre hivatkozva az anyavállalat 2014. június 30-án megszüntette a szolgáltatást.

Utóéletéhez tartozik, hogy a közösségi oldal védjegyei a Mediaworks tulajdonát képezik. És ha most beütjük az „iwiw.hu” internetcímet, az Origó oldalán találjuk magunkat.