Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Több, mint ötvenszer riasztották a tűzoltókat az elmúlt héten

Győr-Moson-Sopron vármegyében az elmúlt héten ötvenhárom eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek. – derült ki a Katasztrófavédelem tájékoztatásából. 

A tűzoltóknak a legtöbb munkát balaesetek adták, de több kigyulladt épülethez is vonulniuk kellett: 

  • Két személyautó és egy műtrágyát szállító kamion ütközött kedden délután a 82-es számú főút 67. kilométerénél, Győrújbarát térségében. A győri és a pannonhalmi hivatásos tűzoltók kiérkezésére a mentőszolgálat munkatársai az egyik autóból kiemelték a beszorult személyt, a másik járműből a tűzoltó egységek feszítővágó segítségével szabadítottak ki egy embert. Mindketten könnyű sérüléseket szenvedtek és kórházba szállították őket. A tűzoltók a közútkezelővel közösen perlittel felitatták az úttestre folyt olajat. 
  • Negyven négyzetméteres, tűzifa és berendezési tárgyak tárolására használt melléképület egyik helyisége égett szerda éjszaka Pusztacsaládon, a Fő utcában. A kapuvári és a sopronkövesdi hivatásos, valamint az iváni önkéntes tűzoltók kiérkezésére a tulajdonos egy másik melléképületből két gázpalackot kihozott, amelyeket nem ért hőhatás. A melléképület tetőszerkezetére és a családi házra nem terjedt át a tűz. A tűzoltó egységek az oltási munkálatokat követően ventilátorral átszellőztették az ingatlant. Az eset során nem sérült meg senki. 
  • Automatikus számítógépes tűzjelzés érkezett szerdán délután Sopronban, a József Attila utcai Soproni Szociális Intézményből. A helyszínen a pincében, a liftaknában karbantartás közben olajos fűrészporos származék gyulladt be. Mire a soproni hivatásos tűzoltók a helyszínre értek az ott dolgozók eloltották a tüzet, azonban a tűzoltói utómunkálatok alatt a tűz újra begyulladt, ezért az aknát elárasztották vízzel. Az épületet huszonöt idős személy és tizenegy dolgozó hagyta el, valamint hat fekvőbeteget biztonságba helyeztek a legfelső szinten. Az intézmény lakói és a gondozók körülbelül fél óra múlva visszatérhettek az épületbe. Az eset során nem sérült meg senki. 
  • Robottechnika gyártásával foglalkozó cég, fém megmunkáló üzemcsarnokában egy elszívó berendezés épületen kívüli gépészeti egységében papírbetétek gyulladtak meg péntek délelőtt Mosonmagyaróváron. Mire a város hivatásos tűzoltói a helyszínre érkeztek az ott dolgozók kilenc darab hat kilogrammos, és egy darab tizenkét kilogrammos porral oltóval megfékezték a tüzet. A tűzoltók megbontották a berendezést és az ahhoz tartozó épületen belüli csővezetéket további izzó részek után kutatva. Az üzemet százhuszonhárom dolgozó hagyta el, sérülés nem történt. 
  • Két személyautó ütközött vasárnap délután Győrben, a Sági úton. Az egyik jármű egy utánfutót is vontatott, amelynek a rakománya üres méhkaptár volt. A győri hivatásos tűzoltók áramtalanították az egyik járművet, a másik áramtalanítására nem volt szükség. Az autókban összesen öten utaztak, közülük hárman könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították a mentőszolgálat munkatársai. 
  • Egy nyolc négyzetméteres, téglaépítésű, cserépfedésű, családi házzal egybe épített melléképület gyulladt ki vasárnap késő délután Szilsárkányban, a Szabadság utcában. Az épületben egy keltetőgép és a mellette tárolt papírdobozok égtek, a tűz másra nem terjedt át. A csornai hivatásos és a szili önkéntes tűzoltók fékezték meg a lángokat. Az egységek kihoztak egy tizenegy és fél kilogrammos gázpalackot is az épületből, amelyet nem ért hőhatás. Az eset során nem sérült meg senki. 

A tűzoltói beavatkozást igénylő esetek alkalmával összesen kilenc ember sérült meg.