Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A TikTokon mindig újabb és újabb hajmeresztő, javarészt abszolút értelmetlen, sőt, akár életveszélyes trendek hódítanak: a legújabb is hasonlóképpen veszélyes az egészségre nézve.

A TikTokon folyamatosan jönnek és mennek a különböző trendek és őrületek, ám az egyik legújabb, a #WaterTok az egészségügyi szakértők és a fogorvosok figyelmét is felkeltette. Az új trendben az influencerek ízesített és édesített vizet készítenek annak érdekében, hogy népszerűsítsék a folyadékpótlást.

A WaterTok hashtag már most több mint 100 millió megtekintést ért el, noha a közösségi médiában inkább aggodalmat váltott ki: az influencerek közül ugyanis sokan arra biztatják követőiket, hogy adjanak hozzá édességízű porokat, például Starburst vagy Skittles ízesített szirupokat a vízhez.

Az influencerek az elkészített cukros vizet általában a népszerű 1,13 literes rozsdamentes acél Stanley palackokból fogyasztják, csakhogy arról nem beszélnek, hogy ezek az adalékanyagok az összetevők és a használatuk függvényében jelentős negatív hatással lehetnek a fogyasztó fogaira.

Dr. Abdul Matin Azizi, a Harley Private Dental vezető fogorvosa kiemelte:

“Egyes porok és szirupok nagy mennyiségű cukrot vagy citromsavat tartalmazhatnak, melyek erodálhatják a fogzománcot és fogszuvasodást okozhatnak. A cukor továbbá táplálhatja a szájban lévő baktériumokat, ami a fogakat megtámadó káros savak termelődéséhez vezet. A citromsav szintén erodálhatja a fogzománcot, ami fogérzékenységet és fájdalmat okozhat. Az ételfestékek, melyek szintén sok ilyen termékben szerepelnek, idővel elszínezhetik a fogakat.”