Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemcsak a lakossági fogyasztók várják az új, magasabb áron számolt villany- és gázszámlákat.

A kistelepülések önkormányzatai is megpróbálnak spórolni régi kályhák újraindításával, a fűtött helyiségek csökkentésével, valamint a közvilágítás lekapcsolásával. Van, ahol már a közétkeztetés árát is megemelték, mert az önkormányzat nem tud annyi pénzzel hozzájárulni, mint korábban.

Olyan falvak is akadnak, ahol a polgármester azon gondolkozik, hogy kikötik a gázkazánokat és helyette újra fával fűtenek majd.

A legszerencsésebbek azok a települések, ahol eddig is napkollektor termelte az elektromos áramot, így azoknak nem okoz nagy gondot az intézmények működtetése.

Az utolsó kapcsolja le a villanyt

Mindenesetre egy dologban sok település önkormányzata egyetért: éjfél után minden lámpát le kell kapcsolni. Egyes kistelepüléseken jó pár órára elsötétednek az utcák – nyilatkozta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.

Schmidt Jenő hangsúlyozta: kiszolgáltatott helyzetben vannak, a villanyszámlán ugyanis nem könnyű spórolni. Hiszen olyan lakosságot kiszolgáló intézményeket működtetnek, mint a bölcsődék, az óvodák, vagy éppen az egészségügyi és szociális ellátók.