Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Tovább zöldülhet Győr közösségi közlekedése

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már elkezdődött a munka, amelyre az Európai Unió csaknem 525 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított. 

A többi között elkészült egy részletes megvalósíthatósági tanulmány és annak részeként egy tervezési program is. Ebben számszerűsítve, döntésre előkészítve határozták meg a beruházásokat, az azokhoz szükséges forrásokat, valamint intézkedési terveket. 
 
A szakértők kidolgozták az elektromos autóbuszok beszerzését megelőző műszaki koncepciót, amely a helyi sajátosságokat figyelembevéve tartalmazza az autóbuszok elvárt technikai paramétereit. Elkészült a járművek tárolására, szervizelésére vonatkozó tanulmányterv, az okos megállóhelyek kialakítási koncepciója, de projekt résztvevői felülvizsgálták a meglévő menetrendeket, illetve a menetrendterveket, valamint megalkották az elektronikus jegyrendszer bevezetésére vonatkozó koncepciótervet is. Felmérték a közterületi utastájékoztatásra vonatkozó igényeket, és létrehoztak egy, a közösségi közlekedés járatrendszeréhez kapcsolódó parkolóhely-felismető alkalmazást.

A szakemberek elkészítették egy győri „zéró zóna” kialakításának a koncepcióját. Az elektromos autóbuszok üzembe állítása ugyanis lehetővé teszi olyan városi körzetek kialakítását, ahová csak olyan járművek léphetnek be, amelyek nem bocsátanak ki környezetszennyező anyagokat. Így városi szabályozással olyan területeket alakíthatnának ki, melyek korlátozottan érhetők el bizonyos járművekkel, mégis biztosított az egyéni és a közösségi közlekedés is. Ennek köszönhetően a városon belül a korábban zsúfolt, zajos és rossz levegőjű területek jobb életminőséget nyújthatnának az ott élőknek, írja közleményében a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft.  
 
A projekt szakértői felmérték a tömegközlekedési csomópontokat, előkészítették a fejlesztési terveket. Megvizsgálták, illetve előkészítették új megállóhelyek, valamint P+R és B+R parkolók kialakításainak koncepcióit, a forgalomszabályozási lehetőségeket a közösségi közlekedésben, valamint felmérték a közlekedési szokásokat és elemezték a közösségi közlekedés használatát is.

A projektről bővebb információ ITT olvasható. 

Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: Pixabay