Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kulturált viselkedéssel nem vádolható az a turista, aki a szigorúan védett római Trevi-kútba szandálostul mászott be, hogy vizet töltsön magának.

Ahogy a címben is szerepel: nem a Trevi-kútnál, hanem a Trevi-kútban vették videóra azt a „hölgyet”, aki a világörökség egyik csodálatos műemlékébe bemászva mit sem törődött az íratlan etikettel és az egészen konkrét, leírt szabályokkal sem. Eszünkbe juthat a jelenet láttán, hogy aki ilyet csinál, vajon tudja egyáltalán, hogy hol van?

 

Sok száz eurós, azaz több százezer forintos büntetés jár a hasonló mutatványokért. Csak az olasz fővárosban mintegy húsz szökőkút, köztük a Trevi-kút, a Fontana della Barcaccia, a Fontana dei Leoni és a Fontana della dea Roma a Popolo, továbbá a Spanyol lépcső is szigorúan védett. Természetesen több tábla is jelzi, hogy ezek a műemlékek nem arra valók, hogy beleugorjunk, megmásszuk őket, ne adj isten rongáljunk.

Idén sajnos bővelkedünk a vállalhatatlan turistahúzásokban. Szó szerint volt értendő a húzás szintén Rómában, a Colosseumnál, ahol idén háromszor (!) is történt olyan mértékű rongálás, amivel már a nemzetközi sajtó is foglalkozott. Éles tárgyakkal több alkalommal, többen is belekaristoltak a nyugat-európai kultúra egyik ma is álló szimbólumába, a közel 2000 éves római amfiteátrum, a Colosseum falába.

Emlékezetes és egyenesen minősíthetetlen eset, hogy tavaly egy vandál Maseratival hajtott le a Spanyol lépcsőn, erről itt olvasható a cikkünk és látható a videó.

Nem csak az épített emlékekre vonatkozik a védelem. A világ felkapott üdülőhelyein sokan előszeretettel károsítják meg a természetet azzal a szándékkal, hogy hazacsempésszenek belőle. 2021-ben írtuk Szardínia szigetéről, hogy „az utazóktól 100 kilogramm homokot, követ vagy tengeri kagylót koboztak el (…) egy tartományi szintű 2017-es jogszabály tiltja a tengerpartok megrongálását.”