Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az, hogy a bevásárlókocsi és a telefon felkerült a listára, talán nem is olyan meglepő, ám az már sokkal inkább, hogy a fogkefetartó és a mosott ruha is helyet kapott rajta.

Az senki számára nem jelent újdonságot, milyen fontos kezet mosni a mellékhelyiség használata után, ám temérdek másik, napi használatban lévő eszköz van, amelynek megérintése után szintén figyelmet kellene fordítani a kézmosásra és a fertőtlenítésre. Ezek közül elsőként a bevásárlókocsit és a bevásárlókosarat érdemes megemlíteni, amelyek az Arizonai Egyetem egyik friss tanulmánya szerint még a vécéknél is piszkosabbak általánosságban (a mellékhelyiségeket legalább időnként takarítják, míg a bevásárlókocsikat a legtöbb üzlet esetében sosem). Ráadásul a kutatók szerint a bevásárlókocsik több mint 75%-a pozitívnak bizonyult az E. Colira, továbbá olyan betegségek forrásai lehetnek, mint a kéz-, láb- és szájfertőzések.

 

A Zippia karriercég adatai alapján egy átlagos munkavállaló naponta körülbelül 96-szor (10-12 percenként nézi meg a telefonját), ami nem csak a szemet terheli meg nagyon, egyben a szervezetet is sebezhetővé teheti számos baktériumtípussal szemben, beleértve a Staphylococcust is, amely különböző fertőzéseket okoz, például MRSA-t. A Germs folyóiratban megjelent tanulmány szerint a középiskolás diákok mobiltelefonjain átlagosan 17 ezer bakteriális génmásolat lelhető fel, így érdemes a használat után kezet mosni, illetve a készüléket lefertőtleníteni, emellett pedig kerülni a használatát a vécében és a fürdőszobában is (a vécéhez viszonyítva a telefonjaink 10-szer több baktériumot tartalmazhatnak).

A következő, említésre méltó tárgy a fogkefetartó, amit ritkán tisztítunk meg, ez azonban remek táptalajt nyújt a baktériumoknak. Ennek az lehet az oka, hogy a tartó naponta legalább kétszer érintkezik a nedves fogkefével, a nedvesség pedig elősegíti az élesztő- és penészgombák növekedését. Az NSF International független közegészségügyi szervezet eredményei szerint a fogkefetartók több mint egynegyede olyan baktériumokat hordoz, mint az E. Coli, s a becslések szerint az E. Coli fertőzések évente körülbelül 265 ezer betegséget és 100 halálesetet okoznak – írja az Index.

Az Arizonai Egyetem tanulmánya szerint a közösségi konyhai szivacsok, amelyeket ritkán cserélnek csak ki, Coliform baktériumokat hordozhatnak, beleértve az E. Colit is. Ráadásul, ha a kávénkhoz cukrot és tejszínt is adunk, az több baktérium kialakulásához vezethet, mivel az álló folyadék elősegítheti a kórokozók, különösen a penészgombák növekedését és terjedését. De a Journal of Food Research 2017-es tanulmányára is érdemes kitérni, miszerint a születésnapi torták gyertyáinak elfújásakor 1400%-kal, azaz 15-ször több baktérium kerül a tortára, mintha nem fújták volna el azt. Ennek ellenére a torták elfogyasztása általában nem jelent gondot, de kockázatot rejthetnek az immunhiányos, idős vagy valamilyen alapbetegségben szenvedők körében.

 

Amiről pedig talán senki sem gondolná, hogy a baktériumok melegágya, az a mosott ruha. Bár a mosás célja a szennyeződések eltávolítása a ruhákról, az Applied and Environmental Microbiology folyóiratban megjelent kutatás bebizonyította, hogy számos vírus (adenovírus, rotavírus, hepatitis) képes túlélni a centrifugálási ciklust is. Ha pedig a ruhákat több mint 30 percig nedvesen hagyjuk, vagy a megszáradás előtt, még vizesen tesszük be a szennyesbe, legjobb, ha kétszer is átmossuk azokat magas hőfokon, hogy biztosan elpusztuljon minden kórokozó.