Új helyen a védőnők Tatabányán

Új helyen a védőnők Tatabányán
Új helyen a védőnők Tatabányán

Új orvosi rendelő épül Újvárosban, Felsőgallán és a Gál István lakótelepen pedig modernizálják a meglévőket a Településfejlesztési Operatív Program pályázatának segítségével. A három helyszínre közel 200 millió forintos támogatást nyert az önkormányzat.

„Család barát várossá” szeretne még jobban válni Tatabánya, ezért is van szükség a színvonal emelésére mind a házi- és gyermekorvosi praxisok, mind a védőnői szolgálatok terén. Ezek a helyszínek játsszák ugyanis a legfontosabb szerepet a lakossági prevenció területén. Az új épületek esetében fontos, hogy akadálymentesen megközelíthetőek legyenek és a fenntartásuk is gazdaságos legyen.

Az új, 300 négyzetméteres orvosi rendelő Újvárosban, a Záray Márta-emlékpark mellett, a Köztársaság útja 30-32. előtti területen épül fel. Ebbe az épületbe fog átköltözni a jelenleg a Köztársaság útja 3. szám alatt működő két felnőtt háziorvosi rendelő, valamint a Kodály téren működő két védőnői szolgálat, amelyek jelenleg már nem felelnek meg az ÁNTSZ előírásainak.

A Gál István lakótelepen működő négy felnőtt orvosi rendelő megújítása a teljes belső burkolat cseréjével, új vizesblokkal, tetőszigeteléssel, a villamoshálózat és a radiátorok, valamint a külső ajtók cseréjével valósulhat meg.

Felsőgallán két felnőtt és egy gyermekorvosi praxist, valamint három védőnői szolgálatot érint a felújítás. A beruházással megoldódik az egészséges (védőnői szolgáltatást igénybe vevő) és az orvosi rendelésre érkező beteg gyermekek – régóta várt – elkülönítése.

Mindegyik területen elvégzik a működéshez szükséges eszközfejlesztést is. Ezek segítségével, és a szűrő-programok bevezetésével a korai felismerés, a gyógyulási szakasz rövidítése, a preventív szemlélet kialakítása a cél. A beszerezni kívánt eszközök között a sürgősségi ellátást szolgáló eszközök (defibrillátor) mellett megjelennek a diagnosztikus eszközök (INR meghatározó) is, amelyek magasabb színvonalú ellátást képviselnek.

A teljes projekt a tervek szerint 2018 elejére valósulhat meg.

 

tatabanya.hu