Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Új tulajdonosa lett a gönyűi erőműnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nemzetközi Veolia Csoport magyarországi leányvállalata, a Veolia Invest Hungary Zrt. megszerezte a gönyűi erőmű 100%-os üzletrészét.  A tranzakció a Veolia Csoport hosszú távú stratégiájába illeszkedik, melynek középpontjában Magyarország villamosenergia-ellátásának, hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások felhasználásának növekvő aránya áll.

A Gönyűi erőművet 2011-ben adtak át, és 2017-ben, valamint 2021-ben hatékonyság- és kapacitásnövelő felújításon esett át. A létesítmény Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás erőműve, 428 MW beépített villamosenergia-teljesítőképességgel.

Az erőmű kiemelkedő hatékonysággal működik, és a magyar villamosenergia-termelés közel 8%-át biztosítja, körülbelül 600.000 fogyasztó részére. A Gönyűi erőmű rendkívül fontos szerepet tölt be az ország kritikus infrastruktúrájában, képes a teljes hazai villamosenergia-hálózat kiesése esetén az úgynevezett black start szolgáltatásra.

A tranzakció várhatóan 2024 harmadik negyedévében zárul le.