Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Újabb életet menthetett Győrben a szén-monoxid érzékelő

Tegnap délután Győrben, a Babits Mihály utcában jelzett a szén-monoxid-érzékelő. A tulajdonos a konyhában főzött, amikor a fürdőszobában egy nyílt kombi gázkazán mellett elhelyezett érzékelő hangosan figyelmeztetett.

 

A győri hivatásos tűzoltók értesítették a gázszolgáltató szakemberét, aki szén-monoxid és gázkoncentrációt is kimutatott a levegőben, ezért a készüléket leválasztotta a hálózatról. Az eset során nem sérült meg senki. 

A katasztrófavédelem leírta: a szénvegyületek tökéletlen égésekor szén-monoxid keletkezik, amely egy színtelen, szagtalan, íztelen, nagyon mérgező gáz.

Minden olyan készülék, amely nyílt lánggal működik, a mérgező gáz forrása lehet. A tragédiák megelőzése érdekében levegő-utánpótlást kell biztosítani, ezért a hideg idő ellenére is kiemelten fontos a lakóhelyiségek szellőztetése.  Az új, jól szigetelő ablakokba, ajtókba ajánlott résszellőzőt szereltetni. 

Amennyiben nyílt lánggal működő eszközt használ, ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése is. Az érzékelőt abba a helyiségbe helyezzük el a lakásban, ahol a működő fűtőberendezés található, illetve olyan terekbe, amelyeket gyakran használnak (konyha, nappali, hálószoba).