Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly 6 millió Airbnb-szállásfoglalásra érkeztek a vendégek háziállattal világszerte. Ez egy igazán gyakori igény manapság, ráadásul nem csak kutyával utaznak a gazdik, hanem macskával és vadászgörénnyel is például.

Az Airbnb szállásfoglaló rendszer óriási változást hozott az utazási élményeinkben 2008 óta. A San Francisco-i alapítású cég összekötötte a privát szálláshelyadókat a nagyközönséggel, és nekik köszönhetően ma már a Föld közel kétszáz országában kereshetünk szállást a hivatalos szolgáltatókon kívül is, legyen az igényünk csak egy szoba, egy lakás, egy teljes ház, sőt akár kastély vagy fantasybe illő hobbitlak. Csak idén több tucat újítást jelentett már be az Airbnb. Májusban nem kevesebb, mint 53 ponton újították meg a foglalási, fizetési és értékelő rendszerüket. A vendégek és bérbeadók szempontjait egyaránt figyelembe véve fontos változtatások sorát vezették be, köztük olyan vendégbarát újításokat is, mint például a foglalás érvényesítése után ne derülhessenek ki plusz költségek.
2024 elejétől például külön pontrendszerrel értékelni fogják a valós idejű fotók feltöltését az adott ingatlanhoz. A cél, hogy minál reálisabb képet, információt kapjanak az érdeklődők a bérleményről, és ne lehessen visszaélni régi vagy hamis fotókkal. A GPS-koordináták és a friss fotók adatainak feldolgozásával az Airbnb-alkalmazás mesterséges intelligencia segítségével úgynevezett bizalmi pontszámokat ad majd az adatait frissítő bérbeadóknak. Ez a funkció Magyarországon egyelőre nem lesz elérhető.

A kényelmes utazók számára kedvező újítás, hogy ezentúl lehet king-size, avagy a megszokott méreten felüli ágyat ajánló szállásokra is rá lehet keresni, ennél azonban jóval nagyobb tömeget érintő kérdés, hogy kisállat-barát-e a kinézett szálláshely.

“Tavaly 6 millió olyan vendég foglalt nálunk, aki háziállatot hozott magával” – mondta Chesky. „Úgy éreztük tehát, hogy az Airbnb-szállásfoglalások adatai, a visszajelzések és a közösségi médián keresztül érkező kérések között már túlsúlyban vannak a bizonyítékok arra, hogy az emberek igénylik ezt.”