Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Újított a MÁV: egyszerűsödhet a helyfoglalás az InterCity-kre

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A vakáció első hétvégéjétől balatoni főszezoni helyfoglalással közlekedő vonatokkal, valamint Győrt érintő szombathelyi, szentgotthárdi és soproni InterCity vonatokkal bővült azon járatok köre, melyekre kocsiábrán megjelölve lehet foglalni ülőhelyet a jegyvásárlás során, hasonlóan, mint amikor moziba vagy színházi előadásra váltunk jegyet – áll a MÁV közleményében.

Az úgynevezett grafikus helyfoglalási rendszert még májusban indította el tesztjelleggel a MÁV-START, amely vasúti kocsik ülőhely-elrendezését mutató sematikus ábrák segítségével teszi lehetővé az utasok számára a megfelelő ülőhely kiválasztását és lefoglalását.

Első körben csak a Budapest és Keszthely közötti Balaton InterCity, valamint a Szob és Fonyód közötti Jégmadár expresszvonatokra lehetett foglalni ülőhelyet az új módszerrel.

A balatoni főszezoni menetrend június 17-i elrajtolásától a magyar tengerhez közlekedő vagy onnan induló Balaton-, Tópart-, Levendula- és Kék Hullám InterCity-k IC- és expresszvonati kocsijaiba, az emeletes vonatként Szob és Fonyód, valamint Nyíregyháza és Siófok között közlekedő Jégmadár, illetve Panoráma expresszvonatokra, továbbá a Miskolc-Fonyód közötti Ezüstpart, a Záhony-Fonyód közötti Aranypart és a Szeged-Balatonszentgyörgy közötti Aranyhíd expresszvonatokra választhatják ki az utasok a számukra megfelelő, még szabad ülőhelyeket.

Június 18-tól pedig a Budapest-Győr vonalon haladó szombathelyi Savaria InterCity-k, valamint a szentgotthárdi és soproni InterCity-k is bekerültek a továbbfejlesztett helyfoglalási rendszerbe.

A tervek szerint a vasúttársaság fokozatosan kiterjeszti a fejlesztést a belföldi InterCity-kre, illetve egyes nemzetközi vonatokra is.