Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Utánfutókkal bővült az önkéntes tűzoltók flottája

A hat járgány a bősárkányi, a kapuvári, a győrszentiváni, a mosonmagyaróvári, petőházi és a nagycenki települési mentőszervezetekhez került – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A személyautóhoz köthető eszközökből 120 talált gazdára országszerte, a több mint 60 millió forint értékű fejlesztésre egy pályázat biztosította az anyagi forrást. Az utánfutók, terepjáró, illetve személy- és teherszállításra alkalmas járművek beszerzése kiemelten fontos célja a projektnek, hiszen ezekkel az eszközökkel nehéz terepviszonyok között is biztosítható a mentőegységek gyors kiérkezése, illetve a speciális mentőeszközök, berendezések mozgatása. 

A közlemény szerint az önkéntes mentőszervezetek szerepe megkérdőjelezhetetlen. Csak tavaly mintegy 2400 esetben avatkoztak be és végeztek speciális mentéseket, emellett a gyors reagálás és a jó helyismeret is fontos előnyük. Különleges kiképzésükkel, speciális technikai eszközeikkel és képességeikkel sokat segítenek például vihar- vagy árvízkárok felszámolásában, de munkájukkal műszaki mentések, vagy akár szabadtéri tűzesetek során is támogatják a hivatásos kollégáikat.   

Az 1 milliárd 500 millió forint támogatást nyújtó európai uniós projekt részeként az elmúlt években quadokat, áramfejlesztőket, szivattyúkat, valamint általános gyakorló és tűzoltói bevetési védőruházatot is átvehettek az önkéntesek, a speciális eszközök, berendezések megismerését, használatát pedig képzésekkel támogatta a katasztrófavédelem. 

Mindez lehetővé teszi, hogy az önkéntes csapatok modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba. 
 

Fotó: Szőke Péter (BM OKF)