Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly Kecskemétről indult el a Petőfi200 keretében. A vidéki muzeális intézmények legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait vonultatja fel. A kezdeményezés egyedülálló.  67 intézmény 154 történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgya mesél a látogatóknak a múltról úgy.  Az adott településre, múzeumra leginkább jellemző műtárgyakat vonultatja fel a tárlat.

A legrégebbről származó darab egy 18 millió éves ipolytarnóci levéllenyomat.  

Látható egy aranyveretes párta, a debreceni Déri Múzeum jóvoltából. Ez a Kárpát-medencében egyedülálló lelet, amely egy avar kori sírból származik. Különleges darab Mikszáth Kálmán arany óralánca kiegészítőkkel a Palóc Múzeum jóvoltából.

Gárdonyi Géza titkosírása is a tárlaton

Különleges rejtvény megfejtésére hív az egri Dobó István Vármúzeum, amely Gárdonyi Géza 5. számú, titkosírásos mesterfüzetét mutatja be. A vándorkiállítás 2022 áprilisában indult Kecskemétről, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely következett. Augusztus végéig Egerben látható, majd szeptembertől Szekszárdon, és 2023 végén érkezik Budapestre.

(fotók: Beliczay László / Kultúra.hu)