Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A National Eisteddfod hagyományosan kizárólag walesi nyelvű politikát követ az évente megrendezett eseményen: a fesztivált irányító testület elnökének közlése szerint az 1176-ra visszanyúló fesztivál fő célja, hogy mindenki „walesi nyelven lépjen fel, versenyezzen és vitatkozzon – és csakis walesi nyelven”.

A fesztivált szervező testület e hagyományok nyomán pedig nemrég közölte, hogy nem engedett fellépni egy rappert, mivel dalszövegei walesi és angol nyelven is íródtak. Miután pedig Sage Todz kétnyelvűen lépett volna fel, az illetékesek közölték vele, nem léphet színpadra a fesztiválon.

Egy tweetben pedig úgy fogalmazott, a „a walesi nyelvi politika miatt” nem lép fel az eseményen:

„Lényegében túl sok angol van a dalaimban.”

A döntést megvédve Ashok Ahir, az Eisteddfod igazgatótanácsának elnöke azt mondta, hogy a fesztivál fő célja, hogy „walesi nyelven – és csakis walesi nyelven – lépjenek fel, versenyezzenek és vitázzanak”. Megjegyezte továbbá, hogy a rapper saját döntése volt, hogy „csak angolul vagy kétnyelvűen kíván fellépni”.

Az Essexben született, Észak-Walesben élő Sage Todz 2020-ban kezdett el hivatalosan zenét kiadni, tavaly pedig a walesi labdarúgó-világbajnokság kampánya előtt összefogott a Walesi Labdarúgó Szövetséggel (FAW), hogy újra feldolgozza a Yma o Hyd című híres walesi protestáló dalt.