Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Educatio kiállításon kapott információknak köszönhetően a diákok majd egyharmada változtat az egyetemi jelentkezés sorrendjén.

Az információt az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás eddigi résztvevői körében végzett reprezentatív felmérések támasztják alá. A kutatás kitöltőinek több mint a fele 18-19 éves, harmincöt százalékuk pedig 15-17 év közötti, akik a pályaválasztás küszöbén állnak, és a nagy részük 2022-ben jelentkezett is felsőoktatási intézménybe. A változtatás mellett döntők több mint fele az első helyen megjelölt intézményt módosította.

Az idei legnagyobb ingyenes hazai oktatási expo-t január 12-e és 14-e között rendezik meg, immár 23. alkalommal, a Hungexpo Budapesti Vásárközpont "A" csarnokában (1101 Budapest, Albertirsai út 10.), illetve online. Az intézmények pedig már regisztrálhatnak is az educatioexpo.hu weboldalon.

A „Válassz egyetemet, válassz karriert!” mottó jegyében ezúttal kiemelt figyelmet kapnak a munkaerőpiaci lehetőségek, a karriertervezés szempontjai is. Az érdeklődők a munkáltatók gondolkodásába, elvárásaiba is betekintést nyerhetnek, így képet kapnak arról is, hogy a kiválasztott felsőoktatási intézmény milyen lehetőségeket, alapokat kínál a későbbi, munkaerőpiaci sikerekhez.

A magabiztos és a bizonytalan jelentkezők egyaránt hasznos információkhoz jutnak a kiállításon – fogalmaz Budai Marcell, a HÖOK kommunikációs vezetője. – A résztvevő diákok úgy nyilatkoztak: több és meghatározóbb információt kaptak, mintha csak online tájékozódtak volna a továbbtanulásról, továbbá a személyes benyomások, és az esemény egész hangulata is szerepet játszik a döntésükben. Három módon tudja leginkább befolyásolni az Educatio a résztvevőket: a jelentkezők több intézményt vagy több szakot jelölnek meg, esetleg a választott felsőoktatási intézmények megmaradnak, ám a tapasztalatok hatására a diákok módosítják a jelentkezési sorrendet.

Idén több mint száz kiállítót várnak, főként hazai, külhoni és néhány külföldi felsőoktatási intézményt, valamint szakképző intézményeket és munkáltatókat.

/Nyitókép forrása: educatioexpo.hu/archív/