Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mert maga a véradás bizony nemes. Életet mentesz azzal, hogy nyújtod a karodat. Útnak indul a Magyar Vöröskereszt első véradóbusza. Az új lehetőség az Országos Vérellátó Szolgálattal   együttműködésben a szervezet országos donortoborzási munkáját segíti.

Kistelepülések bevonása a rendszerbe

Hazánkban vannak kistelepülések, melyeket ezzel be tudnak kapcsolni a véradásban résztvevő települések sorába, így nőhet a biztonságos vérellátás. A Magyar Vöröskereszt 1939 óta szervez véradásokat Magyarországon.

Naponta 1600-1800 önkéntes véradó részvétele szükséges ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű készlet álljon rendelkezésre.

A véradást szervezők megragadnak minden lehetőséget arra, hogy növeljék a véradók számát. Találkozhatunk velük fesztiválokon, felsőoktatásban és most ez az új, "buszos lehetőség" is ösztönző lehet.

Kora tavasztól késő őszig járja az országot

Elsősorban a kistelepüléseket és falvakat látogatja, de fel-felbukkan nagyforgalmú csomópontokon is, ezzel mindenki számára biztosítva az önkéntes véradás lehetőségét. A Magyar Vöröskereszt becslése szerint 6.000 és 10.000 kilométer közötti éves futásteljesítménnyel járja majd az országot, és évente 100-nál több kistelepülése jut majd el.

(fotó: illusztráció, pexels)