Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Vigyázzunk az adventi időszakban

Megyénkben évente átlagosan kétszázhatvan lakástűz keletkezik, idén eddig már kétszázharmincnyolc esetben riasztották a tűzoltókat kigyulladt lakóépületekhez. Ez egy évben az összes tűzeset harminc százalékát teszi ki.

Ebben az időszakban fő veszélyforrásnak számít az adventi koszorú – hívja fel a figyelmet a Katasztrófavédelem. Fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő koszút válasszunk, ami rendelkezik fém alátéttel és figyeljünk rá, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyákat. Ne tegyük éghető dolog közelébe, mert a tűz könnyen átterjedhet a lakásban lévő gyűlékony anyagokra, amiből nagyobb baj is lehet.  

Szintén ilyen veszélyforrás a karácsonyfa, ami a fűtött lakásban nagyon hamar kiszárad, ezért könnyen kigyulladhat. Csillagszótót ne tegyünk rá és igyekezzünk olyan helyre rakni a fát, ami messze van a tűtőtesstől. Az égősorokat és fényfüzéreket kizárólag megbízható helyről szerezzük be. 

A sütés vagy főzés köben pedig ne feledkezzünk meg a készülő ételekről. Ha tűz keletkezne az égő olajra vagy zsírra öntött víz gőzzé alakul és kirobbantja az égő zsiradékot az edényből, ami meggyújt mindent maga körül és súlyos égési sérüléseket is okoz. Víz helyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet.