Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

185 millió forintot adtak a filmbéli homokóráért

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Óz, a csodák csodája egyik kelléke ért ennyit. Az 1939-ben készült filmben használt homokóra 495 ezer dollárért talált gazdára.

"A kelléket a gonosz Nyugati boszorkányt játszó Margaret Hamilton használta, ezen mutatta meg Dorothynak, mennyi ideje van még a Madárijesztőnek, a Bádogembernek és a Gyáva Oroszlánnak, hogy megmentsék őt." 

A Smithsonian Magazine információ szerint a finoman megmunkált homokórából két darab készült, egy fa-papírmasé és egy műgyanta verzió. A forgatás után bekerültek az MGM kellékraktárába, majd feltűntek a Babes on Broadway (1941), a Diane (1956) és a 7 Faces of Dr. Lao (1964) című filmekben is.

Az eredetit fából is megformázták

A fából és kasírozott papírból készült homokórát szerte az Egyesült Államokban kiállították. Homok helyett azonban csillogó piros anyagot töltöttek bele, ami csak dekorációs célra volt alkalmas, mert a szemcsék túl nagyok voltak, és nem folytak át a középső szűk nyíláson. 

Más is kalapács alá került a filmből

Méghozzá  két jelmez. A Judy Garland által viselt kék-fehér ruha egy próbadarabját 125 ezer dollárért (kb. 57 millió forint), egy smaragdvárosi lakó zakóját pedig 37,500 dollárért (kb. 14 millió forint) vette meg a floridai Cape Canaveralben található, a filmnek szentelt múzeum.

A hazai közönség is szerette az alkotást

L. Frank Braum nagysikerű meseregényének filmváltozata, az Óz, a csodák csodája 1939. augusztus 25-én került bemutatásra. A film az MGM szárnyai alatt készült, a Magyarországi bemutatója az első szinkronnal 1960. december 8-án, második szinkronnal 1977. január 13-án, a harmadik szinkronnal 1992. december 25-én történt meg az. A negyedik szinkronnal 2000-ben adták ki VHS-en.

Tudtad?

Három rendezője is volt a filmnek. Richard Thorpeo volt az első, akit két hét forgatás után kirúgtak. George Cukor követte a rendezői székben, akinek a Judy Garland által megformált Dorothy természetességét köszönhetjük. Korábban a karakter egy élő hajasbabára hasonlított leginkább. Cukor aztán az Elfújta a szél forgatásával törődött, őt pedig Victor Fleming váltotta, aki szinte az egész filmet jegyzi. 

Fotók: Heritage Auctions