A csirke egy gyorsan és könnyen elkészíthető húsfajta, amely rengeteg fűszert szeret, ezért változatos grillételek születhetnek belőle. Bármennyire is egyszerűnek tűnik azonban feltenni egy csirkét a grillrácsokra, itt is vannak buktatók. Ebből emelünk ki hármat!

Többféle csirkerész

Van, aki a mellét míg mások a szaftosabb combokat szeretik a családból? Bármennyire is csábítónak tűnik együtt sütni a grillen a különféle csirkerészeket, a profi szakácsok egyáltalán nem ajánlják a keverést. Mivel a húsok eltérő vastagságúak, így a sütési idejük és a kívánt hőfok is eltérhet, ezért sokkal nagyobb a hibázási lehetőség. Extra odafigyeléssel persze nem megoldhatatlan a probléma, de jobb biztosra menni és elkerülni a gondok eme forrását. Egyszerre tehát csak egyféle csirkerészt készíts a grillen!

Túlzsúfolt rácsok

Amikor grillen készül a főétel és a köret is, nagy a kísértés, hogy egyszerre többféle ételt is feltegyünk a rácsokra. Minél több minden van azonban a rácsokon, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nagy mennyiségű zsiradék csöpög le az ételből, ami fellángolást okoz majd (és áthelyezni sem tudod őket, ha nincs üres hely!) Ez pedig megégetheti a csirke külsejét, ami nemcsak azért kellemetlen, mert égett íze lesz a finom bőrnek, hanem azért is, mert megtéveszti a szemet. A kívülről jónak tűnő hús belseje még lehet, hogy nyers, ami a csirke estében komoly gyomorrontást eredményezhet.

Túl korán kerül fel a szósz

A cukrot is tartalmazó szószok, pácok és mártások könnyen megégnek a grillen, ezért nem szabad őket túl korán felkenni. Ez különösen az egészben sült csirkére vagy a nagyobb, csontos darabokra igaz, amelyeknek hosszabb sütési idő kell. A hőfoktól függően, ezeket a pácokat csak 10-20-30 perccel a sütés vége előtt érdemes felkenni, de a legbiztonságosabb, ha csak a végső pirítás előtt kened fel őket.