Hamarosan itt a Húsvét és egyre gyakrabban merül fel szerkesztőségünkben is a kérdés; ki mit főz Húsvétra?
A legtöbb családnál örök vívódást jelent az ebédek, vacsorák menüjének összeállítása. Az ember mindenkinek a kedvére szeretne tenni, azt akarja, hogy mindenki kedvence az asztalra kerüljön, de napokig a konyhában sürögni-forogni rendkívül kimerítő és valljuk be, nem is mindig éri meg. A Húsvéti evészet egyik kihagyhatatlan eleme a sonka, de gyakran szerepelnek sültek is a főfogások között. A húsok mellé dukál a burgonya sülve, főzve vagy pürében, de néha jól esik valami kicsit könnyedebb, frissebb köret például a sült csülök mellé.
Most három hideg köret ötlet következik, amelyeket könnyen és gyorsan el lehet készíteni.
1. Zöldséges bulgursaláta
Hozzávalók:
25 dkg bulgur
1 evőkanál olaj
1 lilahagyma felkockázva
2 kaliforniai paprika
1/2 kígyóuborka
1 csokor petrezselyem
Só
Bors
Elkészítés: A bulgurt átmossuk, majd egy fazékban közepes lángon az olajjal kicsit összeforgatjuk. Kétszeres mennyiségű vízzel öntjük fel, sózzuk, borsozzuk és kis lángon megfőzzük. Amikor már kezdi magába szívni a ráöntött vizet, hozzákeverjük a kockára vágott lilahagymát és így főzzük készre. Amíg a bulgur hűl, felaprítjuk a paprikát, az uborkát és a petrezselymet. A kihűlt bulgurhoz keverjük az apróra vágott zöldségeket, majd 1 órát állni hagyjuk. Ízlés szerint tehetünk bele nyers hagymát is, illetve locsolhatunk rá egy kevés citromlevet.
2. Tésztasaláta
Hozzávalók:
400 g száraztészta
1 nagy poharas tejföl
2 evőkanál majonéz
1 teáskanál mustár
Só
Bors
1 alma
10 dkg sajt
5 dkg füstölt sajt
1 marék dió
Elkészítés: A tésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. (Használhatunk akár színes tésztát is. A forma gyakorlatilag mindegy, én kifejezetten szeretem a valamilyen motívumot formáló tésztákat.) A tejfölt egy tálban alaposan elkeverjük a majonézzel, mustárral, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Az almát, a sajtokat és a diót felaprítjuk kisebb darabokra, majd belekeverjük a tejfölös elegybe. Végül beleforgatjuk a tésztát is. A tálat lefedve 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
3. Majonézes kukorica
Hozzávalók:
2 csemege kukorica konzerv
300 g tejföl
2 evőkanál majonéz
1 teáskanál mustár
1 csipet cukor
Só
Bors
Elkészítés: A konzerv kukoricát leszűrjük. A tejfölt elkeverjük a majonézzel, mustárral, cukorral, sóval és borssal. A kukoricát beleforgatjuk az így kapott elegybe, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Ez a recept pofon egyszerű és nálunk mindenki imádja, még sosem sikerült belőle túl sokat készíteni.
Neked is van egy jó köret ötleted? Oszd meg velünk!