Hallottál már a meditáció különféle módjairól, abban is biztos vagy, hogy jót tenne neked, de valahogy mégsem jutottál el még addig, hogy kipróbálj egy gyakorlatot? Mindegy, hogy ennek oka az időhiány, a bizonytalanság vagy az ötlethiány, ne halogass tovább!

Nem számít, ha nem bírsz egy helyben ülni, meditálni úgy is lehet, hogy közben csinálsz valamit, de képes vagy belefeledkezni. Ez a négy meditációs gyakorlat bármikor alkalmazható és biztos kikapcsolódást, valamint testi és lelki felüdülést is nyújt!

Séta a természetben

A szokásos ülő meditációk tökéletes alternatívája a sétás meditáció a természetben, amely segít kitisztítani a gondolataidat és harmonizálni a kapcsolatodat a környezeteddel. Még akkor is, ha esetleg egy forgalmas városban élsz, biztosan van egy kis hely, ahol elbújhatsz a világ elől és tehetsz egy rövidebb vagy hosszabb sétát. A lényeg, hogy tudatába kerülj annak, pontosan hogyan érzed magad. Biztos lehetsz benne, hogy a séta végére feltöltődve és stresszmentesen fogod érezni magad.

Aktív kikapcsolódást nyújtó színezés

A felnőtt kifestőkönyvek különleges varázzsal bírnak. Egyaránt megtalálhatóak a piacon a gyermekkori klasszikusokat felidéző formákkal, kertekkel vagy összekapcsolt geometriai mintázatokkal teli könyvek, amelyek azonban egyáltalán nem gyerekjátékok. Miközben váltogatod a színes ceruzákat és megpróbálsz a vonalakon belül maradni (vagy nem – senki nem fog ítélkezni), fiatalosnak érezheted magad, és átélsz egy olyan művészeti terápiát, amely valójában felszínre hozza a szokásaid, amit általa formálhatsz is. Nemcsak hogy éberségre ösztönöz, de a szorongást is képes csökkenteni. Elő tehát a fiók mélyéről a színes ceruzákkal, és kezdj el alkotni!

Kertészkedés

Ha nemcsak természetközeli, de aktív meditációra is vágysz, akkor vágj bele a kertészkedésbe! Fontos, hogy ez a meditáció akkor illik hozzád, ha akár minden napodból is tudsz rá egy kis időt szánni, hiszen sok feladatból áll, mint például az öntözés vagy a gyomlálás. Ha belekezdesz, akkor hamar azon kaphatod magad, hogy a folyamatos nyugtató és építő elfoglaltság fellendíti a mentális jólétedet. A szabadban töltött idő már önmagában is csökkenti a kortizol szintet, ha pedig aktívan kertészkedsz, a környezeted építése mellett az elméd is kitisztul.

Kötés, fonás

A kötés és a fonás is nemcsak hobbi, de olyan meditációs gyakorlat is lehet, ami tudatos stresszoldó hatással bír. El tudsz képzelni kényelmesebb alkotófolyamatot, mint a kanapén ülve kötögetés vagy fonás? A ritmikus és ismétlődő jellegük megnyugtató és folyamatosan szem előtt látható a fokozatosan épülő eredmény is. A hozzájuk szükséges lassú, célzott mozgások pedig ellazítják a testet és az elmét is, közben viszont éberségre is ösztökélnek. A készítési folyamat egésze élvezetes, és minél előrébb tartasz benne, annál felszabadultabbnak fogod érezni magad.