Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

7 és fél év börtönt kaphat az az anya, aki embertelen körülmények között hagyta 3 gyermekét

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Győri Járási Ügyészség három rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat egy nővel szemben, akinek legkisebb gyermekénél az ellátatlanság kiszáradáshoz vezetett.

A vádirat szerint a nő egy Győr-Moson-Sopron vármegyei faluban egy házban lakott férjével és három gyermekével, továbbá egy ideig az apai nagypapával, az apa testvérének családjával és az apa korábbi kapcsolatából született kislányával. A zsúfolt ingatlanban cigarettacsikkek voltak eldobálva, erős dohányszag terjengett, emiatt a gyermekeknél gyakran felső légúti hurutos megbetegedés volt tapasztalható.

2023 nyarán a gyermekvédelmi munkatársak családlátogatásakor a lázasan fekvő apát otthon találták, aki azért nem fordult orvoshoz, mert elfogatóparancs volt vele szemben érvényben. Az apa büntetés-végrehajtási intézetbe szállítását követően az önálló jövedelemmel nem rendelkező anya a gyermekeket ellátni nem tudta.

Az ingatlanban eluralkodott a kosz, a dohány- és vizeletszag, rengeteg volt a légy. A gyermekek a jó idő ellenére ingerszegény környezetben, lehúzott redőny mögött, a sötét szobában tartózkodtak naphosszat. Testükön pelenkakiütéseket, gyulladást találtak a szakemberek. Előfordult, hogy a szomszédos szobában lakó rokonok által a kutyáknak kiadott ételt ették a gyermekek az udvaron.

Mindezek után az édesanya 2023 júliusában a gyermekeket hátrahagyva végleg távozott otthonról. Távozásáról nem szólt, a gyermekei kezdték el keresni őt. Ezt követően a gyermekeket először a hozzátartozók, majd – még aznap – a hatóságok látták el. A hatóságok érkezésekor a gyermekek teste vizelettel, széklettel volt szennyezett, a legkisebb, nyolc hónapos gyermek kezét és fejét lógatta, kiszáradt állapotban volt.

A vádlottal szemben a terhére rótt bűncselekmények miatt hét és fél év szabadságvesztés is kiszabható.