Kezdőlap LIFE MAGAZIN Női Napozó

A D-vitamin veszélyei

Ritka hasznos anyag a D-vitamin, de mint mindent, ezt is túl lehet tolni. 

kolekalciferol a D-vitamin egy formája, D3-vitaminnak is nevezik. Bár vitaminként emlegetik, valójában hormon. (Vitaminoknak nevezzük mindazokat az élettanilag fontos vegyületeket, melyekre szüksége van a szervezetnek, de nem képes előállítani. A D-vitaminokat elő tudja állítani a bőrünk a napsugárzás segítségével. Ezért a D-vitaminok valójában inkább hormonok.) – olvasható a wikipedian.

 

De a D-vitamin túladagolása nem csak lehetséges, de súlyos következményekkel is jár – figyelmeztetnek az orvosok a BMJ Case Reports-ban közzétett cikkben. A túladagolás következtében kialakuló állapot, a „Hypervitaminosis D” ráadásul egyre gyakrabban fordul elő, és több komoly szövődményt is okozhat.

Egy középkorú, brit férfit ugyanis háziorvosa utalt be kórházba, miután a páciens visszatérő hányásról, hányingerről, hasi fájdalomról, lábgörcsökről, fülzúgásról, szájszárazságról, fokozott szomjúságról, hasmenésről és jelentős súlyvesztésről (12,7 kg) panaszkodott. Ezek a tünetek közel 3 hónapja fennálltak, és körülbelül 1 hónappal azután jelentkeztek, hogy egy táplálkozási terapeuta (ez egyébként nem feltétlen olyan személy, aki rendelkezik bármilyen egészségügyi végzettséggel) tanácsára intenzív vitamin-kiegészítő kezelésbe kezdett.

A férfinek már korábban is voltak különféle egészségügyi problémái, beleértve a tuberkulózist, a belsőfüldaganatot (bal vestibularis schwannoma), ami az egyik fülre süketségét, az agyban felgyülemlett folyadékot (hidrocephalus), bakteriális agyhártyagyulladást és krónikus arcüreggyulladást eredményezett. A tanácsadó erre javasolt több mint 20 vény nélkül kapható táplálékkiegészítőt (mindegyiket igen komoly mennyiségben), köztük pedig tehát D-vitamint is, amiből a beteg naponta 50 ezer mg-ot szedett be. Egy átlagos ember számára a javasolt napi adag egyébként 600 mg vagy 400 NE – írja a raketa.hu.

Amint a tünetek megjelentek, a páciens abbahagyta a táplálékkiegészítők szedését, de a tünetek ezzel sajnos nem múltak el. A háziorvos által rendelt vérvizsgálatok eredményeiből kiderült, hogy a betegnek nagyon magas a kalciumszintje és kissé megemelkedett a magnéziumszintje is. A D-vitamin szintje pedig 7-szer haladta meg az elegendő mennyiségnek tekintett értéket. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a páciens veséi nem működtek megfelelően. A férfi ezt követően 8 napig volt kórházban, ezalatt intravénás folyadékot adtak neki, hogy átöblítsék a szervezetét, és biszfoszfonátokkal kezelték – olyan gyógyszerekkel, amelyeket általában a csontok erősítésére vagy a vér túlzott kalciumszintjének csökkentésére használnak. Két hónappal a kórházból való elbocsátás után a beteg kalciumszintje normalizálódott, de a D-vitamin szintje továbbra is abnormálisan magas volt. Ennek oka a D-vitamin hosszú, körülbelül 2 hónapos felezési ideje, és emiatt tarthatnak el egy ilyen mérgezés tünetei akár több héten át is.

A szerzők hangsúlyozzák azt is, hogy világszerte egyre növekszik a D-vitamin túladagolása elsősorban a nők, a gyerekek és a műtéti betegek körében, ugyanakkor hozzáteszik azt is, hogy ezek a mérgezések így is relatíve ritkák. Az esettel a szerzők egyébként inkább arra akarták felhívni a figyelmet, hogy túlzott mennyiségben (vagy rossz kombinációban) az ártalmatlannak tartott táplálékkiegészítők is veszélyt jelenthetnek. Más kérdés, hogy őrült mennyiségben bármi veszélyes lehet – például az egy ültő helyben megivott 6 kg-nyi víz is végezhet velünk.