A NASA InSight marsjárója a múlt héten 5-ös erősségű rengést rögzített a Vörös Bolygón. Ez volt az eddigi legnagyobb dübörgés a Marson.

A hír mindössze egy héttel azután érkezett, hogy a leszállóegység megerősítette a korábbi legnagyobb rengések intenzitását és helyét. Ezek 2021 augusztusában és szeptemberében történtek, és 4,1 és 4,2 magnitúdósak voltak. A május 4-én történt esemény viszont mindkettőt fölülmúlta.

A Britannica szerint a 4-es és 5-es magnitúdójú földrengések gyakran érezhetők, de általában csak kisebb károkat okoznak.

Az InSight 2018-ban érkezett a bolygóra, azóta több mint 1000 rengést észlelt, de eddig egyik sem volt ilyan erős. Tavaly – a marsjáró adatai alapján – a NASA tudósai az eddigi legátfogóbb képet adták a bolygó belsejéről.

Eltarthat egy ideig, amíg a bolygókutatóknak többet tudnak kideríteni a legutóbbi földrengés eredetéről. Ennek az az oka, hogy amikor a marsrengések előfordulnak, szeizmikus hullámokat bocsátanak ki, amelyek visszaverődnek a Marson lévő anyagokról. Ezek a tükröződések felfedhetnek információkat a bolygó belsejéről, de időbe telik, mire kibogozzák őket.

 

 

Forrás gizmodo.com