Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Csökkent a lakásvásárlási kedv – mutatjuk, mennyivel

Jelentősen csökkent a lakáspiacon az adásvételek száma, illetve a lakáscélú jelzáloghitelek összege júliusban. A Duna House ingatlanközvetítő becslése szerint a tranzakciók száma megközelítette a 9 ezret, a szerződések összege pedig 110 milliárd forintot tett ki. 

A cég számításai szerint ez az előző hónaphoz képest 17, míg 2021 azonos időszakához képest 20 százalékos mérséklődést jelent. Hasonlóan alacsony aktivitást a járvány első hullámában, 2020 májusában tapasztaltak a szakemberek. A piacot a rezsicsökkentés változásának bejelentése és a továbbra is emelkedő kamatkörnyezet lassította, az 5 százalékos lakásáfa, a CSOK és a babaváró kölcsön folytatása ugyanakkor hosszabb távon erősítheti az aktivitást a piacon. 

A 110 milliárd forintos hitelösszegnél szintén megfigyelhető a csökkenés. Ennek mértéke 17 százalék a tavaly júliusi csaknem 133 milliárd forinthoz képest, idén júniushoz viszonyítva pedig 8 százalékos az elmaradás és az elemzők nem is számítanak fordulatra.  

A közlemény szerint a kiadott becslés évközi, megközelítő adatot mutat, a cég által kiközvetített ingatlanok havi tranzakciószámát és a Duna House becsült piaci részesedését veszi alapul. A cég részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír pénteken 484 forinton zárt, az elmúlt egy évben árfolyama 400 és 608 forint között mozgott.