A tudósok olyan dolgot figyeltek meg az elmúlt 25 évben, ami sajnálatos módon veszélyezteti a természet hangjait. Egyre halkabb és monotonabb lett az elmúlt időszakban a madarak éneke Európában és Észak-Amerikában. Ennek oka főként a fajok eltűnése, az egyedszám csökkenése. Hátterében főként az emberi tevékenység, főként az intenzív mezőgazdaság áll. Ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Több ország tudósait is bevonták a kutatásba

A szakemberek a Nature Communications című tudományos folyóiratban számoltak be eredményeikről. Az Észak-Angliai Egyetem munkatársa, Simon Butler vezette kutatócsoport a Citizen Science Monitoring projekt keretében rögzített madárfelvételeket és madárészlelésekről szóló adatokat elemzett. A felvételeket és a jelentéseket érdeklődő laikusok készítették 22 európai ország, valamint az Egyesült Államok és Kanada 200 ezer helyszínén.

A tudósok az információk alapján feltérképezték az elmúlt 25 év madárdalváltozásait az adott területeken

Szinte mindenütt csökkent az idők során a madárdal hangereje és változatossága. Ennek oka, hogy a madarak faji sokszínűsége visszaesett. A veszteség nem csak a madárvilág számára veszteség, hanem az emberek számára is, a természet zajai ugyanis fontos szerepet játszanak az egészségben és a lelki jóllétben.

 

Kép: pixabay.com