Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy órával többet alszunk vagy kevesebbet? A mondat klasszikus és talán örök, ha közeledik az óraállítás napja.

Március 27-án vasárnap hajnali 2 órakor kell egy órával előbbre állítani az órákat hajnali 3 órára. Az idei téli óraátállításkor pedig, 2022. október 30-án vasárnap hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órát 2 órára. 

Volt szó arról, hogy az óra marad

Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás. Az Európai Unió először 1980-ban hozta összhangba a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás. 

A strasbourgi plenáris ülésen 410:192 arányban elfogadott határozat értelmében azok az uniós országok, amelyek a nyári időszámítás megtartása mellett döntenek, 2021 márciusában állítanák át utoljára az órát, a téli időszámítást preferálók pedig 2021 októberében.

Sajtóhírek szerint többek között Belgium, Ciprus, Franciaország, Lengyelország, Magyarország és Portugália a nyári, Dánia, Finnország és Hollandia viszont a téli időszámításra való átállást támogatja.

A brüsszeli testület konzultációt indított az ügyben, amelyen 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, s mintegy 84 százalékuk a megszüntetés mellett foglalt állást.  

smileyAmíg nem szólnak, hogy itt a vége, szerintünk kövesd az állítás szabályait smiley