Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) a nősziromfélék családjába tartozó sáfrány nemzetség legészakabbra húzódó képviselője. A faj tudományos neve Heuffel János Krassó-Szörény megyei főorvos, a Bánság flórájának kutatója emlékét őrzi.

Az általában március-áprilisban szirmot bontó növény most virágzik az 1300 méter magasan elterülő, romániai Pádis-fennsíkon, a Bihar-hegység karsztvidékén.

A kárpáti sáfrány a legnagyobb termetű hazai sáfrányunk, 10-20 cm magasra nő. A Kárpátok és a Balkán-hegység endemikus növénye. Élőhelyei hegyvidéki, alhavasi rétek, legelők, bozótok, üde lombhullató erdők, főként gyertyános–tölgyesek, keményfa-ligeterdők és ezek tisztásai. Hazánkban többfelé behurcolva, valamint betelepítve fordul elő (pl. Szársomlyó, Zalaegerszeg, Belső-Somogy, Bereg-Szatmári-sík, Visegrádi-hegység, Bakonyalja). A növény dunántúli őshonossága vitatott.
Virágát hat, két körben hármasával álló, tölcsérszerűen kiszélesedő csövet alkotó, élénklila lepellevél alkotja. Más sáfrányfajoktól a lepelcimpák csúcsán látható sötétlila V alakú folt különbözteti meg. A porzónál hosszabb, rojtos, narancssárga bibéi három hosszú bibeszálon ülnek. Mivel nincs föld feletti szára, a rövidkocsányú toktermését föld alatt érleli, amely a magok érése után kerül a felszínre. Két–három, széles levéllemezű, szálas–lándzsás levéllel rendelkezik.

A kárpáti sáfrány Magyarországon védett, természetvédelmi értéke: 10.000 Ft.

Virágzik a kárpáti sáfrány a Bihar-hegységben. A sáfrány a nősziromfélék családjába tartozó növénynemzetség, illetve a nemzetséghez tartozó egyes fajok összegyűjtött és fűszerként használt bibéjének elnevezése. Szárleveleik nincsenek, a keskeny tőlevelek és a néhány centiméteres szár csúcsán álló virág a föld alatti hagymából ered. A Kárpát-medencében őshonos fajok kora tavasszal, a régebben fűszerként termesztett valódi vagy jóféle sáfrány ősszel virágzik.

Hagyományosan sáfránnyal ízesítik Spanyolországban és Iránban a rizsételeket, mint a paella és a piláf. A milánói rizottó is sáfránnyal készül. A bouillabaisse, a híres marseille-i halleves is sáfrányos étel. Az indiaiak bizonyos currykben használják.
A sáfrány illatáért és zamatáért felelős illékony vegyületekből (karotinoidok, aldehidek, terpének) kiindulva érdemes kiválasztani a sáfrányos ételekkel harmonizáló borokat: a karotinoidok főként a "nem aromás" szőlőfajtákban találhatók meg, mint a chardonnay, a sauvignon blanc és a rizling. Mivel a rizling aromás vegyületeiben nagy mennyiségben vannak jelen a terpének, melyek fűszeres-virágos jegyekben nyilvánulnak meg, a rizling lehet a legjobb választás.