Február 15-től megszűnik a természetes immunitás?

avagy nyolc kérdés, amire még nincs válasz, hiszen nem jelent meg éjszaka a Magyar Közlöny, így nem ismerjük a részletszabályokat.

Értem én és el is fogadom, hogy a harmadik oltás fontos, hiszen ha a fertőzéstől nem is véd száz százalékosan, nagyon jó a hatékonysága a súlyos lefolyású betegség kapcsán, de mégis: tele vagyok kérdésekkel Gulyás Gergely miniszter tegnapi bejelentése és Orbán Viktor kormányfő ma reggeli rádióinterjúja kapcsán. 

1.) Az Európai Unió igazolványa továbbra is elismeri a fertőzésen átesettséget, és a gyógyult személyeket a pozitív PCR-tesztet követő első 180 napban mentesíteni kell az utazással kapcsolatos tesztelés vagy karantén alól. Itthon némiképp hasonlóan, csak nem 6, hanem 4 hónapra adták a védettségi igazolványt. Ez február 15-től teljesen megszűnik? 

2.) Minden alkalommal, amikor orvosok nyilatkoztak arról, hogyan válik valaki védetté, eddig az hangzott el, hogy vagy elkapja a betegséget és szerencsésen felgyógyul, akkor a szervezete termel ellenanyagot, vagy oltással kapja meg valaki az ellenanyagot. Február 15-től ezek szerint nem válik védetté az, aki omikron fertőzés után meggyógyul? Ezek szerint nincs a szervezetében elég ellenanyag? Mivel támasztható alá az az állítás, hogy a természetes immunitás már nem véd?

3.) Azokhoz a munkahelyekhez, ahol előírták a kötelező oltásokat, ott február 15-től a harmadik oltás nélkül senki nem dolgozhat azok közül, akik augusztus 15-e előtt kapták meg a második oltást? Azok pedig, akik ezután de nem akarják felvenni a harmadik dózist, őket folyamatosan kell elengedni a rendszerből, ahogy a hat hónapos idő letelik?

4.) Ugyanezek a munkahelyek eddig az uniós Covid igazolványt is elfogadhatták igazolásként. Az a második oltás után továbbra is 270 napig érvényes, valamint 180 napig ha valaki meggyógyult a betegségből. Mostantól itthon az ellentmondásos adatok miatt nem érvényes az uniós Covid igazolvány? 

5.) Az oltásról szóló igazolást mindig az az ország állítja ki, ahol az oltást megkaptuk. Ha valaki Auszttriában dolgozik és ott lett beoltva, így neki magyar védettségi igazolvány értelem szerint nem is lehet. Elképzelhető, hogy más szabály vonatkozik majd a magyar igazolványokra mint a külföldiekre? Várható-e hasonló kivétel, mint pl. most a férfi kézilabda EB kapcsán, ahová 72 óránál nem régebbi PCR teszt is elég ahhoz, hogy valaki felüljön a nézőtérre?

6.) Tekintettel arra, hogy van, aki itthon már augusztus elején, vagyis február 15-étől viszonyítva hat hónapnál régebben megkapta a 3. oltást, neki ugyanúgy nem lesz érvényes védettsége, és mindenképpen fel kell vennie a 4. oltást, ha az érvényes oltási kártyára szüksége van? Vagy a harmadik oltás az a jelenlegi állapotok szertint határozatlan ideig jó?

7.) Mitől változott meg a protokoll, hiszen aki elkapta a fertőzés miatt a vírust, és a mai napig magas az ellenanyag szintje, annak eddig azt mondták, hogy nincs szüksége az oltásra? Elképzelhetőnek tartják, hogy akik a napokban átestek az omikron variánson és magas az ellenanyag szintjük, ők nem védettek az újabb fertőzéstől, csak akkor, ha pluszban oltást is kapnak?

8.) Mi az oka annak, hogy még soha egyetlen kampány sem indult azért, hogy vizsgáljuk meg az egyének ellenanyag szintjét? Nem ez határozza meg, hogy védett vagyok-e, akár elkaptam a betegséget amiatt, akár az oltással jutott a szervezetembe az ellenanyag. Miért nem az a fontos, hogy valaki védetté váljon és miért nem a "védtelenek" oltása a legfontosabb?