A kullancsok ellen jobb védekezni, mint megijedni. Nyáron óhatatlan, hogy találkozol velük.  Amikor a szabadban tartózkodsz, jó, ha hosszú szárú nadrág van rajtad, lehetőleg bokánál szorosan rögzítve. Nem jelent 100 százalékos védelmet, de használj kullancsriasztó spray-t.

Fontos, hogy a kullancsot korán észrevegyük, ha a bőrünkbe fúródott, az időnek nagy szerepe van a fertőzés szempontjából. A csípést követő néhány órában ugyanis a kullancs elméletileg még nem fertőz.

A kullancsot krémmel, olajjal, egyéb szerekkel bekenni, befújni tilos, mivel ekkor az állat a nyálát és gyomortartalmát beleereszti a bőrünkbe. Ne is tekergesd! 

A kullancs eltávolítására gyógyszertárban lehet kapni egy egyszerű, kullancseltávolító csipeszt – de egy szemöldökcsipesz is alkalmas a feladatra. Határozott mozdulattal húzzuk ki a bőrből. A csípés helyét fújjuk be fertőtlenítővel.

Beszakadt a feje?

Tuti ezt hallottad legtöbbször kiskorodban. 

Ha a kullancs feje beszakadt, pánikra semmi ok, a bent maradt testrész rövid időn belül kilökődik.

A csípés helyét figyeld a következő napokban. Bőrpír, elváltozás eseté  irány az orvos. Az enyhe bőrpír és duzzanat előfordulhat, amennyiben viszont kokárdaszerű, piros körök jelennek meg körülötte, Lyme-kórra utalnak, amely időben felfedezve gyógyítható. A kullancsok által terjesztett másik betegség a vírusos agyvelőgyulladás. Ha ízületi-, izomfájdalom, fejfájás, láz, idegrendszeri tünetek lépnek fel, szintén forduljunk minél előbb orvoshoz.