Hihetetlen alkotások sorakoztak fel az Amerikai Mikrobiológusok Társaságának legutóbbi versenyén az Agar Art-on! A mikrobák számára a megfelelő táptalajt az agar nevű zselésítőanyaggal hozzák létre, innen kapta nevét a nemzetközi verseny.

A biológia igenis színes

A verseny lényege, hogy a mikrobiológusok vászon helyett Petri-csészét, festék helyett pedig élő organizmusokat – baktériumokat, gombákat – használva hoznak létre műalkotásokat.

"Az Agar Művészeti verseny az elmúlt négy évben kiváló lehetőséget nyújtott tudósainknak, hogy megmutathassák művészi vénájukat, ezért ebben az évben úgy döntöttünk, hogy nemzetközi szintre emeljük a megmérettetést. Csodálatos műalkotások érkeztek a világ minden tájáról, bizonyítva, hogy a tudósokban igenis rejlik kreativitás" – mondta Katherine Lontok, az Amerikai Mikrobiológiai Társaság képviselője, a verseny főszervezője.

Rengeteg jelentkező

Egy tudósokból és bioművészekből álló zsűri rekordszámú, 347 pályaművet bírált el, 415 művésztől 43 különböző országból és 22 amerikai államból. A zsűri a kreativitást, a művészi tervezést, az alkotások leírásának tudományos pontosságát értékelte a pályaműveken.

Magyar sikerek

A People's Choice Díj nyertese Pöstényi Zita, a SYNLAB Magyarország Kft. mikrobiológusa. Használt mikróbái színekkel együtt:

  • Escherichia coli (rózsaszín)
  • Enterococcus faecalis  (türkiz)
  • Acinetobacter junii  (sárga)
  • Klebsiella pneumoniae (kék)
  • Citrobacter freundii  (lila)

A közönségdíjas alkotása egy magyar népművészeti minta, mely három Petri-csészében helyezkedik el.

„Az ország kultúrájában fontos teret foglal el a magyar népművészet: kézművesek által készített színes hímzések, kerámiák, csipkék. Ezek a remekművek olyan színesek és lenyűgözőek lehetnek, mint a baktériumok a kromogén agarlemezeken. Gyerekkoromban néptánc órákra jártam, és nagy élmény volt, amikor felvehettük a gyönyörűen hímzett ruhákat. Ebből az érzésből próbáltam valamit visszaadni ezen az alkotáson keresztül” – mondta Pöstényi.

Héjja Andrea, aki szintén a SYNLAB Hungary Kft. mikrobiológusa, a kategóriájának harmadik helyezettje lett. Edvard Munch norvég expresszionista festő Sikoly című világhírű képét reprodukálta színes baktériumokból. Az alkotáshoz a következő anyagokat használta:

  • Escherichia coli (rózsaszín)
  • Enterococcus faecalis (türkiz)
  • Acinetobacter junii (sárga)
  • Klebsiella pneumoniae (kék)
  • Staphylococcus aureus (fehér)

"Már a nevezés előtt egy hónappal elkezdtünk készülni a versenyre, és munka közben kerestük és jegyeztük az izgalmas színű baktériumokat. Maga a festés egy steril táptalajon történik, így miközben készítjük a rajzot, nem látjuk – csak sejtjük – milyen színeket látunk majd másnap. A kép 16-18 óra alatt jelenik meg, és hűtőben nagyjából pár hétig őrzi meg az eredeti minőségét" – mondta Pöstényi Zita.

A nemzetköz verseny legszebb műalkotását profi kategóriában az Oakland Egyetem hallgatója, Arwa Hadid készítette, aki egy koi halat festett meg Petri-csészében.

Képek: American Society for Microbiology