Hamarosan dúskálhatunk a finomabbnál is finomabb friss zöldségekben. A legjobb pedig, ha ezekért csak pár lépést kell tennünk. A veteményesben termesztett zöldségeknek még az íze is más. De ha nincs kertünk, akkor sem kell, és nem is szabad lemondanunk az otthon termesztett zöldségek és gyümölcsök ízéről. Ugyanis a balkonunkon is nagyon sok finomságot termeszthetünk meg.

Figyelni kell a kis területen

A balkonon nevelt növények és gyökereik számára sajnos korlátozott a hely, így jóval kisebb terület áll rendelkezésükre, mint a szabadban nevelt társaik számára. Fontos, hogy a cserepeket, balkonládákat minden évben friss földdel töltsük meg. A korábban használt földből ugyanis a benne nevelkedett növény már egészen biztosan elhasználta a tápanyagokat, ráadásul betegségek, kórokozók melegágya is lehet.

Természetesen azzal sincs semmi baj, ha gyönyörű virágokkal ékesítjük a balkonunkat, de ha ennél többre vágyunk, és valami ennivalóan finomat szeretnénk a közvetlen környezetünkben, érdemes zöldségeket, gyümölcsöket is termesztenünk. Íme három zöldség, ami boldogan elél a balkonon is.

Paradicsom

A balkonon nyugodtan nevelhetünk paradicsomot, így teremtve ott paradicsomi állapotokat. Választhatunk bokros, mini, vagy szinte bármilyen paradicsomot, sőt, nyugodtan ültethetünk mellé egy pár paprika palántát is. Azonban arra ügyeljünk, hogy a legtöbb paradicsom akár másfél-két méter magasra is képes megnőni, így fontos, hogy meg tudjon támaszkodni. Ehhez kiváló megoldást nyújt egy bambuszbot, melyet szúrjunk a palánta mellé, és spárgával kötözzük hozzá a paradicsomot.

Uborka

A balkonon nevelhetünk uborkát is. Az uborka nagyon vízigényes növény, azonban a sok öntözést gyors fejlődéssel hálálja meg. A balkonon futtassuk felfelé, hiszen az uborka szerencsére nem tériszonyos. Remek módszer, ha egy 150-180 cm magasságú futtatórácsot helyezünk el jó stabilan úgy, hogy ne dőlhessen el.

Fűszernövények

Tökéles helye lehet a fűszernövényeknek is a balkonunkon. Azonban a legjobb, ha mindegyiket külön kis cserépbe ültetjük. A legkedveltebb fűszernövények a metélőhagyma, a levélpetrezselyem, a bazsalikom, a majoránna vagy a chili paprika. A fűszernövényeket tegyük mindig napsütötte helyre, és ügyeljünk rá, hogy gyakran öntözzük őket, azonban ne pangjon a víz a cserepükben.