A szokatlanul hideg időjárás, valamint a sok eső miatt, csúszik a szabadföldi szamóca érése, körülbelül 2 héttel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a hazai szabadföldi gyümölcs június elejétől kezdve jelenik majd meg folyamatosan nagyobb mennyiségben a piacokon, üzletekben.
Lassan beindulnak a „Szedd magad!” akciók is
Már a napokban várható az ország déli részéről érkező első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északibb területekről. A jövő hét közepén pedig már országszerte elindulhatnak az egyre népszerűbb "Szedd magad!" akciók is.
Könnyen megismerhető a magyar eper
A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált és több ezer kilométerről ideérkező gyümölcstől. Például a magyar áru állagra nem olyan kemény, és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről.
Három fázisban érkezik a magyar szamóca: április második harmadától a fűtött fóliasátras termés kerül a piacokra, üzletekbe, majd utána május elejétől a fóliás hideghajtatott, és – május közepe helyett – az idén június elejétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés akár júliusig is kitarthat.
Élen járunk a szamócában
A magyarországi üzemi szamóca-termőterület, mintegy 550 hektár, amelyen évente, átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében van a legnagyobb termőterület.