Egy ideje figyelem a világban azt a tendenciát, hogy a filmeket, sorozatokat úgy csinálják, hogy ne csak súrolja az ingerküszöböt, hanem páros lábbal beleszálljon!

Ma már nincs olyan terület, ahol ne találkoznánk azzal, hogy gender semlegesnek kell lennie a terméknek, a reklámnak, a filmnek, a mindennek. Miért? Mert állítólagosan megbánthatnak vele valakit, valakiket, csoportokat, akikre nem illik, vagy hátrányosan megkülönbözteti őket. De tényleg mindent alá kell vetni ennek? Tényleg nem hófehér bőrű, hanem direkt kreol bőrű nő játssza Hófehérkét? De a nevében is benne van! Nem azért, mert ez sikk, vagy mert ez hátrányos megkülönböztetés, hanem mert annak idején így írták meg 1812-ben a Grimm testvérek, mit sem tudva a faji megkülönböztetésről, egyszerűen csak egy csodaszép történetet kreáltak. És igen, törpék szerepeltek benne. Nem alacsony termetűek, hanem aranyos bányász törpék, mert azok voltak. Minden többértelműségtől mentesen.

Arra ébredtem, hogy az M&Ms csokigolyó cuki női és férfi, hosszú pillás, combcsizmás mesefigurái elvesztették szexuális mivoltukat, ugyanis átcserélték a cipőket, a megjelenésüket. Többen kiakadtak ezen a jelenségen is. Itt csekkolhatjátok a videót a gender semleges csokigolyókról:

A Space Jam Lola nyuszija maga volt a nőiesség, kihívó ruhákkal, imádnivaló személyiséggel. Az ő ruháit is lecserélték, sokkal kevésbé lett nőies, gondolom azért, hogy őt is uniformizálják. Vége a rebegő pilláknak és a haspólónak, egy trendi kosaras lett belőle.

Maradjunk ennél a példánál. Az alkotók a következő magyarázatot adták a figura lecserélésére: „2021 van. Fontos, hogy hitelesen ábrázoljunk erős, talpraesett női karaktereket.”   Nos, akkor felvéve a kesztyűt azt kell, hogy mondjam, újabb csoportba sikerült belegyalogolni! Mit fognak szólni a szexi, hosszú combú, sportos, okos nők, ha esetleg mégiscsak léteznek?!

A példák sora végtelen. Loki is gender semleges. Van ahol nő, van ahol inkább férfi, direkt így alkották meg. A mostani új Szex és New Yorkban is feszegetik a határokat, félelmetes realisztikussággal láthatunk egymással vad aktusba keveredő nőket, kislányt, aki megváltoztatja a nevét, mert ő inkább fiúnak érzi magát, és itt jön a számomra legmeglepőbb, hogy meghallottam a cisznemű kifejezést is a filmben. Felkaptam a fejem, mert korábban még sosem hallottam. Utána is néztem, és kérem szépen jött a meglepetés, elneveztük a „normálisat”, bár félve merem leírni ezt a kifejezést, biztos van olyan, aki emiatt belém áll, inkább hagyományosnak kéne hívni, vagy leginkább szerintem sehogy!

cisznemű= A ciszneműség a születéskor kapott nemmel való azonosulás. Cisznemű (vagy röviden cisz) az a személy, akinek nemi tudata és születéskori biológiai neme megegyezik.[1] A cisz férfi olyan férfi, akit születéskor férfinak soroltak be, a cisz nő olyan nő, akit születéskor nőnek soroltak be.

Szóval én kicsit elveszettnek érzem magam ebben a kifejezés-erdőben, ebben a sok megbélyegzésben és néha azon gondolkodom, vajon miért tartunk itt, és mi felé megyünk? Valószínű a Grimm testvérek nem filozofáltak azon, hogy Hófehérke túl fehér, és megbánthatja a kreol bőrűeket, vagy hogy a kisnövésűek megszólítva érzik magukat a törpe kifejezéssel! Néha úgy érzem, többet gondolunk bele dologokba, mint amit megkíván!