Tippek a könnyezés ellen. A vizes késről biztosan hallottál már, de vannak még praktikák. A hagyma aprítása a főzés előtt mondhatni nem tartozik a legkellemesebb feladatok közé. De nyilván el nem maradhat, viszont ne kínozd magad. Felejtsd el a könnyeket. Legalábbis a hagyma miatt ne pityeregj
Dobd a „fagyiba”
Tedd fagyasztóba 20 percre. Ha kivetted, azonnal kezd is el a szeletelést! A hideg az irritáló enzimeket lassítja.
Vízbe mártott vágóeszköz
Erről hallottak a legtöbben. Mártsd folyamatosan vízbe a kést, amikor szeleteled a hagymát. A hatás fokozható ha citromos a víz. Sokak szerint, ha a megpucolt hagymát fél órára vízbe áztatjuk, egyetlen csepp könnyet sem ejtenek. Vizezd be a vágódeszkát, a hagymát és a kést is. Van, aki a meleg vízre esküszik. Pár percre forrásban lévő vízbe kell tenni a hagymát, cseppet lehűteni és azután darabolni. S még mindig a víz. Tarts a szádban egy korty vizet, ez is hatásos lehet.
Rágcsálj!
A rágógumi vagy a kenyér rágása is jó módszer a hagyma erős, szemet, orrot irritáló anyagai ellen.
Pára, légmozgás vagy éppen huzat
Egyszerűen forralj vizet. A párás környezetben jó szeletelni a hagymát. A gőz a hagyma illatanyagának töménységét csökkenti. Segíthet, ha kicsit jár a levegő a konyhában.
Erről hallottá? Mikróval a könnyezés ellen
Pár lyukat szúrj a hagymába és tedd 20 másodpercre a mikróba. Akik kipróbálták azt mondják, a könnyeket kiváltó anyag nagy része ezzel a praktikával eltávozik.