Már több helyen szedik a szőlőt, ezért a szakértők a must erjedése során keletkező mustgáz veszélyeire figyelmeztetnek. Hazánkban a Csabagyöngye szedésével kezdődött az Isteni nedű "bogyóinak" szedése. Számos pincében már forrásban van, erjedésnek indult a leszüretelt szőlőből származó must.

Legfontosabb a biztonság

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő szellőzéssel rendelkező pincében olyan mennyiségben is felhalmozódhat ez a gáz, hogy súlyos, akár halált is okozó mérgezéshez vezethet.

Az év ezen szakaszában különösen fontos, hogy a pince levegőminőségét folyamatos ellenőrizzük.

A modern eszközök – például a szén-dioxid-érzékelő – mellett az évszázados módszer, vagyis a gyertya lángjával történő ellenőrzés is figyelmeztethet a veszélyre.

(forrás: nebih/fotó: illusztráció: pixabay)