Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Robert Dudley, a Berkeley Egyetem biológusa 25 éve kutat az emberek alkohol iránti szeretete után. 2014-ben könyvet is írt, amelyben azt állítja, hogy az alkohol iránti vonzalmunk évmilliókkal ezelőtt alakult ki, amikor majom- és majom-elődeink felfedezték, hogy az alkohol illata az érett, erjedő és tápláló gyümölcsökhöz vezeti őket.
Egy új tanulmány most alátámasztja ezt az elképzelést, amelyet Dudley csak „részeg majom" hipotézisnek nevez.
Dudley nyolc évvel ezelőtt a The Drunken Monkey (A részeg majom) című könyvben ismertette elképzelésének bizonyítékait. A mérések kimutatták, hogy néhány, a főemlősök által ismert gyümölcsnek természetes módon magas, akár 7%-os alkoholtartalma van. Akkoriban azonban nem rendelkezett olyan adatokkal, amelyek azt mutatták volna, hogy a majmok előszeretettel keresik és eszik meg az erjedt gyümölcsöket, vagy hogy megemésztik a gyümölcsben lévő alkoholt.
A tanulmány szerint a majmok valószínűleg a kalóriák miatt fogyasztották az etanolt tartalmazó gyümölcsöt. Az erjesztett gyümölcsből több kalóriát kaptak, mint az erjesztetlen gyümölcsből. A magasabb kalória pedig több energiát jelent.
NEKED AJÁNLJUK
A karácsonyig tartó havazás idején is folyamatosan fog dolgozni a Magyar...
Az előrejelzések alapján az idei év negyedik adventi vasárnapján, azaz december 22-én késő délutántól az ország több térségében is havazás kezdődik. A változó intenzitású...