Néhány éve itthon is egyre népszerűbb Halloweent ünnepelni, töklámpást készíteni, mindenféle kísérteties, beöltözős összejöveteleket szervezni és élvezni az együttlétet, amikről persze az ijesztő sütik sem maradhatnak el! Ilyenkor a legegyszerűbb süteményeknek is lidércessé, rémisztővé változik a megjelenésük és a megszokott formák helyett csontvázak, szellemek, koponyák, boszorkányok és múmiák kerülnek a tányérra.
Mézeskalács Halloweenre |
Hozzávalók:
20 dkg méz
10 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojás
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
20 dkg porcukor átszitálva
1 tojásfehérje
ételszínezék
HIRDETÉS
A mézet, a cukrot és a vajat összemelegítem, de nem forralom fel. Kihűtöm, és belekeverem a tojásokat, a fűszerkeveréket, majd a sütőporral elkevert lisztet. Először csak keverem, majd jól átgyúrom.
A tésztát legalább 30 percig pihentetem, majd lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtom, és kiszaggatom. 180 fokos sütőben nagyjából 10 perc alatt megsül.
Amikor teljesen kihűlt, megcsinálom a cukormázat. A porcukrot habosra keverem a tojásfehérjével, több részre osztom, és ételfestékkel megszínezem. A mézeskalácsokat színezett cukormázzal, csokigolyókkal, franciadrazséval, gumicukorral díszítem.
A dekorálásban a gyerekek is szívesen részt vesznek, csak nyomj a kezükbe ételfilctollat. A teljesen megszáradt fehér cukormázzal bevont süteményekre egyszerű és bonyolultabb minták is kerülhetnek. A móka legjobb része viszont kétségtelenül az, amikor végül felfalhatjuk a süteményeket.
Póksüti
Hozzávalók
- 113 g margarin
- 100 g cukor
- 0.5 teáskanál vaníliaaroma
- 1 db tojás
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál fahéj
- 0.5 teáskanál gyömbérpor
- 0.5 teáskanál szerecsendió (por)
- 0.5 teáskanál szegfűszeg
- 156 g finomliszt
- 45 g tejcsokoládé
- 10 dkg ízesített gabonapehely (1 doboz mézes cheerios negyede)
- 30 dkg csokoládé (csokigolyó trüffel)
Elkészítés
- A puha vajat felverjük a cukorral, jó habosra és könnyűre. Hozzáadjuk a vaníliát és a tojást. Addig keverjük, amíg össze nem áll a tészta.
- A lisztbe belekeverjük a sütőport, sót és a fűszereket, majd apránként beleforgatjuk a tésztába, épp csak annyira, hogy összeálljon.
- A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra, és a tepsiket sütőpapírral kibéleljük, hogy arra tudjuk tenni a kis sütigolyókat. Kb. 8-10 percig kell sütni, majd sütőből kivéve rögtön egy kiskanál hátuljával nyomjunk egy mélyedést a közepébe, és hagyjuk hűlni, majd állítsuk bele a csokigolyókat.
- A csokit megolvasztjuk mikróban, és 4-4 kis lábakat rajzolunk a sütikre a golyó mellé. A szeméhez 2 kis pontot nyomunk, ráragasztunk egy cheeriot, és megtöltjük a maradékot csokival.
- Hagyjuk a csokit megszilárdulni, és tejjel vagy tej nélkül lehet fogyasztani, nagyon kis kellemes sütemény.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 10 perc
Boszorkány ujj
Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 20 dkg mandula (darált)
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 5 dkg mandula (35-40 db egész)
- 1 dkg csokoládé (olvasztott)
Elkészítés
- A lisztet, a vajat, a darált mandulát, a cukrot, és a tojásokat összegyúrjuk.
- A tésztából ujjnyi vastag, kb. 10 centis rudakat sodrunk.
- A rudak közepére bütyköket formázunk, ujj formájúra alakítjuk, és késsel barázdákat húzunk rájuk. Az ujjak végére egész mandulaszeleteket nyomkodunk.
- Az ujjakat előmelegített sütőben megsütjük.
- A mandulaszemeket sütés után olvasztott csokival lekenjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 10 perc
Rémisztően jó sütést kívánunk a receptek elkészítéséhez!