Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

 

Néhány éve itthon is egyre népszerűbb Halloweent ünnepelni, töklámpást készíteni, mindenféle kísérteties, beöltözős összejöveteleket szervezni és élvezni az együttlétet, amikről persze az ijesztő sütik sem maradhatnak el! Ilyenkor a legegyszerűbb süteményeknek is lidércessé, rémisztővé változik a megjelenésük és a megszokott formák helyett csontvázak, szellemek, koponyák, boszorkányok és múmiák kerülnek a tányérra.

 Mézeskalács Halloweenre


Hozzávalók:

20 dkg méz
10 dkg cukor
5 dkg vaj
2 tojás
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
20 dkg porcukor átszitálva
1 tojásfehérje
ételszínezék

HIRDETÉS

A mézet, a cukrot és a vajat összemelegítem, de nem forralom fel. Kihűtöm, és belekeverem a tojásokat, a fűszerkeveréket, majd a sütőporral elkevert lisztet. Először csak keverem, majd jól átgyúrom.

A tésztát legalább 30 percig pihentetem, majd lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtom, és kiszaggatom. 180 fokos sütőben nagyjából 10 perc alatt megsül.
Amikor teljesen kihűlt, megcsinálom a cukormázat. A porcukrot habosra keverem a tojásfehérjével, több részre osztom, és ételfestékkel megszínezem. A mézeskalácsokat színezett cukormázzal, csokigolyókkal, franciadrazséval, gumicukorral díszítem.

A dekorálásban a gyerekek is szívesen részt vesznek, csak nyomj a kezükbe ételfilctollat. A teljesen megszáradt fehér cukormázzal bevont süteményekre egyszerű és bonyolultabb minták is kerülhetnek. A móka legjobb része viszont kétségtelenül az, amikor végül felfalhatjuk a süteményeket.

Póksüti

Hozzávalók

  • 113 g margarin
  • 100 g cukor
  • 0.5 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 db tojás
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál gyömbérpor
  • 0.5 teáskanál szerecsendió (por)
  • 0.5 teáskanál szegfűszeg
  • 156 g finomliszt
  • 45 g tejcsokoládé
  • 10 dkg ízesített gabonapehely (1 doboz mézes cheerios negyede)
  • 30 dkg csokoládé (csokigolyó trüffel)

Elkészítés

  1. A puha vajat felverjük a cukorral, jó habosra és könnyűre. Hozzáadjuk a vaníliát és a tojást. Addig keverjük, amíg össze nem áll a tészta.
  2. A lisztbe belekeverjük a sütőport, sót és a fűszereket, majd apránként beleforgatjuk a tésztába, épp csak annyira, hogy összeálljon.
  3. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra, és a tepsiket sütőpapírral kibéleljük, hogy arra tudjuk tenni a kis sütigolyókat. Kb. 8-10 percig kell sütni, majd sütőből kivéve rögtön egy kiskanál hátuljával nyomjunk egy mélyedést a közepébe, és hagyjuk hűlni, majd állítsuk bele a csokigolyókat.
  4. A csokit megolvasztjuk mikróban, és 4-4 kis lábakat rajzolunk a sütikre a golyó mellé. A szeméhez 2 kis pontot nyomunk, ráragasztunk egy cheeriot, és megtöltjük a maradékot csokival.
  5. Hagyjuk a csokit megszilárdulni, és tejjel vagy tej nélkül lehet fogyasztani, nagyon kis kellemes sütemény.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 10 perc

Boszorkány ujj

Hozzávalók

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg mandula (darált)
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 5 dkg mandula (35-40 db egész)
  • 1 dkg csokoládé (olvasztott)

Elkészítés

  1. A lisztet, a vajat, a darált mandulát, a cukrot, és a tojásokat összegyúrjuk.
  2. A tésztából ujjnyi vastag, kb. 10 centis rudakat sodrunk.
  3. A rudak közepére bütyköket formázunk, ujj formájúra alakítjuk, és késsel barázdákat húzunk rájuk. Az ujjak végére egész mandulaszeleteket nyomkodunk.
  4. Az ujjakat előmelegített sütőben megsütjük.
  5. A mandulaszemeket sütés után olvasztott csokival lekenjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 10 perc

Rémisztően jó sütést kívánunk a receptek elkészítéséhez!