Kezdőlap LIFE MAGAZIN Női Napozó

Szobanövények, amik még téged is túlélnek

Te is azok közé tartozol, akik szeretnék valamilyen növénnyel díszíteni a lakást, de valahogy semmi sem éli túl? Vagy éppen nem mersz beszerezni egyet sem, mert félsz attól, hogy nem lenne túl hosszú életük? Ha bármelyik igaz rád, akkor a most következő lista hasznos lehet számodra. 

 

(A héten egyébként írtam arról, hogy hogyan indulj el az első lakás berendezésénél. Itt tudod megnézni.)

 

Na, de a növények. A boltokban a választék szinte végtelen és hamar össze tudja zavarni az embert, hogy mégis mit kéne. 

 

Tapasztalataim szerint első körben általában valami könnyen kezelhető, kis igényű növény a nyerő. 

 

Éppen ezért úgy döntöttem, hogy összeszedek 3 ilyet, hogy neked már ne legyen erre gondod. Azt leszögezném előre, hogy ez saját tapasztalat, így lehet, hogy ami nálam jól bírja, másnál kevésbé. 

 

Fikusz (robusta)
 

Ez az, ami nálam a beköltözés óta oszlopos tagja a virágaimnak. 1-2 hetente megöntözöm, nincs közvetlen napfényen, inkább mondanám félárnyékosnak. Mégis állandóan hozza az újabb és újabb leveleket. Arra azonban érdemes figyelni, hogy például macska ne rágja meg, mivel mérgező. 

Legénypálma
 

Ez a növény szó szerint túlélő. Nálam sivatagi kiképzést kapott – volt hogy 1 hónap után jutott eszembe, hogy hoppá, öntözés nem ártana neki. 

(Hozzá kell tenni, hogy nekem sikerült így is megölni, de alapvetően kelt már életre reménytelennek hitt helyzetben.)

Alapvetően a legénypálmánál arra kell figyelni, hogy ne tegyük tűző napra és néha öntözzük meg. 

 

 

Aloevera 

 

Szívem szerint minden háztartása kötelezővé tenném. Miért? Egyszerű. Megégetted magad, lehorzsoltad valamidet, esetleg megvágtad? Könnyen tudod hasznosítani és tapasztalatom szerint gyorsítja a gyógyulási folyamatot. 

Tartása szintén egyszerű: napos, meleg helyre kerüljön, pár hetente öntözzük meg, majd hagyjuk, hogy kiszáradjon a földje. Ha jól érzi magát, akkor képes arra is, hogy virágot hozzon. 

 

Ezek azok a növények, amikkel jó tapasztalatom van és egyszerű őket gondozni. Ha pedig belejössz, akkor jöhet a monstera és az egyéb virágos növények.